Афера Катар: Партнер осрамоћене бивше потпредседнице ЕП признао кривицу

0
еп

IMAGO/Giannis Panagopoulos / Eur

Партнер смењене потпредседнице Европског парламента (ЕП) Еве Каили Франческо Ђорђи признао је учешће у скандалу са корупцијом у Катару, изјавила су за Ројтерс два извора упућена у случај.

Ђорђијево признање да је примао мито од Катара како би утицао на одлуке ЕП о тој земљи дало је значајан допринос истрази који води белгијски истражни судија, рекао је један од извора.

“Дејли мејл” јавља да је Ђорђи молио да Каили буде пуштена на слободу како би могла да брине о њиховом детету.

“Учинио сам све што је било могуће за новац који ми није био потребан. Урадићу све да моја партнерка буде слободна како би могла да се брине о нашој ћерки од 22 месеца”, изјавио је Ђорђи, а пренели су белгијски лист “Суар” и италијански “Република”, позивајући се на судске списе.

Каилин адвокат Михалис Димитракопулос тврди да новац који је пронађен у кући грчке политичарке није припадао њој и да је Ђорђи једини који је упућен у његово порекло. Белгијска полиција је, подсетимо, из њиховог дома, конфисковала чак 150.000 евра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ђорђи је такође указао на чињеницу да сумња да су новац из Катара примили посланици из Белгије и Италије Марк Тарабела и Андреа Козолино.

Тарабела је раније потврдио да је његов дом претресен у оквиру истраге, али је негирао да је починио било какво кривично дело. Британска агенција напомиње да није могла да утврди да ли је Ђорђи пружио било какве доказе за наводе против двојице политичара.

Козолино није одговорио на захтев за коментар али је за италијанске медије изјавио да није под истрагом, да није испитан и да његова канцеларија није претресана.

Катар је, такође, негирао да је покушао да подмити чланове Европског парламента.

Прочитајте још:  Парламент Ирана прогласио Пентагон терористичком организацијом

“Држава Катар категорички одбацује било какве покушаје повезивања са оптужбама за недолично понашање. Свако повезивање катарске владе са пријављеним тврдњама је неосновано”, изјавио је катарски званичник за Ројтерс.

Каили бранила Катар у Европском парламенту

Посебно је интригантна чињеница да је Каили, која данас негира кривицу, у ЕП иступила у одбрану Катара и отпутовала у ову државу непосредно пре почетка Светског првенства у фудбалу.

У одговору на критике усмерене на ову заливску земљу због оптужби о кршењу људских права и поступању према радницима мигрантима, Каили је 21. новембра рекла да је “Катар лидер у радничким правима”.

“Светско првенство у Катару је доказ да спортска дипломатија може довести до историјске трансформације земље чије су реформе инспирисале арапски свет”, казала је, између осталог, грчка политичарка.

Она се није појавила на рочишту заказаном за прошлу среду и остаће у притвору до следећег које би требало да буде одржано 22. децембра.

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *