АФРИЧКИ ФОРУМ НОВИНАРА: ПРОТИВ СМО ЗАПАДНОГ НАРАТИВА О КОНФЛИКТУ У УКРАЈИНИ!

0
новинара

Препоручујемо да прочитате целу Декларацију Афричког форума новинара и власника медија.

Улога медија је немерљива у суочавању са кризом у Украјини: Афрички форум новинара и медијских шефова брине о условима обраде и ширења информација током кризе. Препоручујемо да прочитате целу Декларацију Афричког форума новинара и власника медија.

Декларацијом су новинари и челници афричких медија желели да покажу целом свету своју дубоку забринутост у погледу обраде и ширења информација од почетка кризе у Украјини. За Афрички форум новинара и медијских шефова, потребна je равнотежа, као и објективност коју етичка правила намећу новинарима и медијима, a често су гаженa од почетка ове кризе. Ови новинари и медијски менаџери такође примећују да су одређене државе и институције, јемци права грађана на слободу штампе и слободу изражавања, поставили препреке кршећи стандарде. Копије ове декларације се такође шаљу међународним институцијама и систему Уједињених нација итд.

Декларација Афричког форума новинара и власника медија

Суочени са кризом у Украјини, ми новинари и челници афричких медија, овом изјавом изражавамо дубоку забринутост због услова вежбања, обраде и ширења информација од стране појединих медија у овом периоду кризе. Такође, напомињемо да се потребан баланс као и објективност коју етичка правила намећу новинарима и медијима често газе.
Неке државе и институције, које су гарант права грађана на приступ слободи штампе и слободи изражавања, поставиле су препреке кршећи стандарде. Афрички медији окупљени у оквиру Форума одбијају да буду део антагониста сукоба у Украјини, намеравају да обезбеде непристрасно извештавање и не одобравају неуравнотежену праксу која се уочава, третман информација од стране неких западноевропских медија.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Украјинска избеглица одузела је породици оца двоје деце.

У овом случају, Афрички форум новинара и медијског покровитеља поздравља усвајање потпуно новог европског законодавства од 16. септембра 2022. од стране Европске комисије о слободи медија. Заиста, с обзиром на еволуцију ситуације коју је посебно створио сукоб између Русије и Украјине у позадини оснаживања медија, нови сет правила чији је циљ заштита плурализма и независности медија у И ЕУ управо је усвојен.

Ови предложени прописи обезбеђују, између осталог, гаранције од политичког уплитања, уређивачких одлука и праксе надзора. Наглашава се независност и стабилно финансирање јавних медија, као и транспарентност власништва над медијима и доделу државног оглашавања.

Такође утврђује мере за заштиту независности уредника и откривање сукоба интереса. Коначно, предложени закон се бави питањем концентрације у медијском сектору и успоставља нови Европски комитет за медијске услуге, независно тело састављено од националних медијских власти. Комисија је такође усвојила комплементарну препоруку за промовисање интерних заштитних механизама за очување уређивачке независности.

Форум апелује на власти Афричке уније да реагују.

По први пут, кроз закон о слободи медија, Европска комисија намерава да принцип медијског плурализма – као и уређивачке независности – угради у право Европске уније (ЕУ). Ово потврђује наша запажања и иде у прилог новој свести.

Афрички медији окупљени у оквиру Форума позивају Председништво Комисије Афричке уније да обезбеди делотворну примену одредби Декларације о принципима о слободи изражавања у Африци Афричке уније.
Афрички медији окупљени у оквиру Форума апелују на вредности етике и деонтологије свих организатора и професионалаца медија на континенту, и позивају се на најбољу праксу.

ПОТПИСНИЦИ ФОРУМА:

– Жозеф Перзо АНАГО – менаџер медија – БЕНИН
– Ален ФОРЕ – Медијски менаџер – БЕНИН
– Шеикх ДИАРА – Медиа Манагер – МАЛИ
– Жозеф ГАДАХ – Медиа Манагер – ТОГО
– Франсоа НБОКЕ – менаџер медија – КАМЕРУН
– Раул ХОУНСОУНОУ – Медијски менаџер – БЕНИН
– Тјери АФАНАКО – менаџер медија – ТОГО
– Џок КУЈЕЊА – Новинар – медијски тренер/ментор – НИГЕРИЈА
– Комланви АГБОХ – Медиа Манагер – ТОГО
– Нарсисе Т. ОУМ – слободни новинар – КАМЕРУН
– Клод ЕДКОР – слободни новинар – ТОГО
– Линус Јао АТИСО – менаџер медија – ТОГО
– Гедеон ВЕГБА – слободни новинар – БЕНИН
– Грегори Лино. АНКУ – слободни новинар – Гвинеја
– Исидор АКОЛОР – менаџер медија – ТОГО
– Кодјови М. АГБЕКПОНУ – медијски менаџер – ТОГО
– Силвестр СОСУ – Медијски менаџер – БЕНИН
– Марц КОСУ – Медијски менаџер – БЕНИН

Прочитајте још:  Затвореник из Мариупоља: Укронацисти из „Азова“ запалили мушкарцу ноге и гледали га како „плеше“ (ВИДЕО)

Извор:https://laffichedujour.bj/index.php/2022/11/22/1984/
Фото: http://www.ajf-afrique.org/

Превео за Васељенску са француског језика: Горан Игић

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *