Хрвaтски Сабор гласао против одлуке Владе о обуци украјинских војника у Хрватској

0
хрватској, хрватски сабор, евра, речи, шнајдер

хрватски сабор

Хрватски сабор  је гласао против одлуке Владе о обуци украјинских војника у Хрватској, којој се оштро противи и председник Зоран Милановић.

Прочитајте још:  Ко је овде окупатор: Дирљив сусрет војника ЛНР са мајком у ослобођеном Светлодарску (видео)
За одлуку је гласало 97 од укупно 151 посланика у парламенту, а десеторо је било против.

Владајућа коалиција није успела да обезбеди двотрећинску већину у Сабору – 101 глас, колико је било потребно за одлуку о учешћу у мисији Европске уније за војну помоћ за подршку Украјини (ЕУМАМ) која, међу осталим, укључује обуку стотинак украјинских војника у Хрватској.

Владина одлука нашла се у Сабору пошто је раније председник Хрватске Зоран Милановић из процедуралних разлога одбио да размотри допис министра одбране Марија Баножића, којим је тражена његова сагласност за обуку украјинских војника у Хрватској. По Уставу, председник Хрватске је кокреатор спољне политике и врховни командант војске. Милановић је средином октобра изјавио да се оштро противи војној обуци украјинских војника у Хрватској, док је премијер Андреј Пленковић осудио његове ставове оценивши их као проруске.

„Хрватски војници нису школовани да би водили тудје ратове. Ово није у нашем дворишту и нећу допустити да шачица шарлатана којима су само њихови интереси битни, Хрватску увлачи у било шта осим у оно што је потребно“, рекао је Милановић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  СЈЕЋАЊЕ НА СРБЕ УБИЈЕНЕ У СРЕБРЕНИЦИ И БРАТУНЦУ: Злочин без казне напунио 31 годину!
Он је истакао да Хрватска неће учествовати у том рату док је он врховни командант.

За разлику од председника државе који долази из Социјалдемократске партије, премијер и председник владајуће Хрватске демократске заједнице Андреј Пленковић рекао је да ће Хрватска кроз мисију ЕУ учествовати у обуци украјинских војника и оптужио председника да је проруски оријентисан.

Питање обуке украјинских војника само је једно од многих спорних питања између председника и премијера који већ дуго имају нарушене односе.

Прочитајте још:  Роберт Кенеди: Милијарде намењене Украјини не напуштају САД
Пленковић је идеју о обуци украјинских војника у Хрватској изнео тек пошто су страни медији објавили да ЕУ оснива мисију помоћи Украјини, да је 20 министара спољних послова држава чланица исказало начелну спремност да учествује у обуци украјинских војника, а 13 држава, укључујући Хрватску, исказало је спремност да обука буде на њиховој територији.

Бета

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *