Дрина: Водостај у порасту, постоји могућност изливања

0

https://drina-reka.com/

Дрина је набујала после последњих обилних киша.

У Бијељини расте водостај реке Дрине. Апел становништву које живи уз реку у Јањи, Амајлијама и Поповима да уклони материјална добра која би могла бити заплављена. Расте и проток Дрине на Хидроелектрани Зворник, али на подручју града за сада нема опасности од поплава, јер су река и све бујичне воде у коритима, преноси РТРС.

Водостај - Фото: СРНА
Дрина водостај у Бијељини (фото:РТРС)

Услед обилних падавина, како се наводи, у горњем току ријеке Дрине дошло је до знатног раста водостаја, који је у 13.00 часова на водомјерној станици Радаљ износио 361 центиметар, односно у порасту је за 121 центиметар у протекла 24 часа.

Проток ријеке Дрине на Хидроелектрани Зворник у 13.00 часова износио је 1.428 метара кубних у секунди.

Водостај Дрине и даље има тенденцију раста, у 19.00 часова најављен је проток на ХЕ Зворник од 1.900 метара кубних у секунди те се у вечерњим часовима може очекивати делимично изливање реке Дрине у приобалним подручјима, односно у викенд насељима у Јањи, Амајлијама и Поповима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У Зворнику нема опасности од поплава

На подручју града Зворника за сада нема опасности од поплава, јер су Дрина и све бујичне воде у коритима, потврђено је у зворничкој Служби цивилне заштите.

Руководилац Службе цивилне заштите Зворник Рајко Јурошевић нагласио је да је тренутни проток Дрине на Хидроелектрани Мали Зворник око 2.000 метара кубних у секунди, док је на Хидроелектрани Бајина Башта нешто мањи и износи око 1.980 метара кубних у секунди.

– Са дотоцима у сливу ове ријеке, Дрине би могла достићи проток око 2.100 кубних метара у секунди – рекао је Јурошевић и додао да су корита бујичних вода Сапне и Хоче испод 50 одсто попуњености, па се не очекује изливање ових ријека.

Истичући да би са овим протоком Дрина могла да се излије на пољопривредно земљиште у насељу Тршић, без опасности да вода продре у насеље, Јурошевић је рекао да је Цивилна заштита обавестила власнике кућа у насељу Каракај да би вода могла да уђе у подрумске просторије у двије куће.

– Што се тиче насеља Шепак, Дрина би могла, уколико буде растао водостај, да се излије на пољопривредно земљиште у Викенд Насељу, док до кућа неће доћи, јер је садашњи проток Дрине на нивоу где вода не плави куће – рекао је Јурошевић.

Он је навео да је Цивилна заштита издала обавјештење мјештанима Шепка и Тршића да уклоне возила и другу покретну имовину ради предострожности, иако за сада не пријети опасност за куће и помоћне објекте, осим плављења пољопривредног земљишта.

Припадници Службе цивилне заштите су у сталном контакту са хидролектранама Мали Зворник и Бајина Башта ради праћења протока Дрине, док су присутни на терену где би вода могла да се излије.

Прочитајте још:  Због којих ће 18 прекршаја полиција одузимати возила
Јурошевић је нагласио да проток Дрине на Хидроелектрани Мали Зворник све до 2.300 метара кубних у секунди не угрожава насеља низводно од Зворника.

 

Он је навео да је Цивилна заштита издала обавештење мештанима Шепка и Тршића да уклоне возила и другу покретну имовину ради предострожности, иако за сада не пријети опасност за куће и помоћне објекте, осим плављења пољопривредног земљишта.

Припадници Службе цивилне заштите су у сталном контакту са хидролектранама Мали Зворник и Бајина Башта ради праћења протока Дрине, док су присутни на терену где би вода могла да се излије.

Јурошевић је нагласио да проток Дрине на Хидроелектрани Мали Зворник све до 2.300 метара кубних у секунди не угрожава насеља низводно од Зворника.

Бујица нанијела штету у Фочи

Бујичне поплаве направиле су велику штету на Тјентишту, Поповом Мосту, Бараковцу, Драгочави и Бастасима. Вода је за неколико часова уништила имовину мјештана, те туристичке и угоститељске објекте, преноси Радио Фоча.

Фото: СРНА

Фото: СРНА

Прочитајте још:  Петар Кочић: Глас који је ућуткан у борби за правду
Хрчавка и Сутјеска, повукле су се у корита и иза себе оставиле штету већу и од неколико стотина хиљада евра.

Васељенска/РТРС/Радио Фоча

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *