Јошаница: Сећање на зверски убијене жртве (видео)

1
Фоча Јошаница

Фоча Јошаница (фото:Злочини над Србима)

У понедељак, 19. децембра, навршиће се тридесет година од једног од најстрашнијих злочина почињених у поседњем рату, када су у месту Јошаница код Фоче припадници тзв. Армије РБиХ, поубијали и масакрирали 56 невиних српских жртава.

Сјећање на јошаничке мученике и на академији “Никољданске сузе на путу до истине”.

Прочитајте још:  Обележавање годишњице тешког злочина над Србима у Старом Грацком
У месту Јошаница подигнут је спомен храм за старце, жене, децу – 30 мушкараца, 23 жене, троје деце, 11 брачних парова. Данка Тановић је имала две и по године, Дражен и Драгана Вишњић седам и десет година. Једна од ретких преживелих, тада 17-огодишња Душанка Лаловић, девојачки Вишњић, каже да су слике “крвавог Никољада” стално присутне.

“Данас ме највише потресао рад деце која су писала некако ме поново вратило 30 година како је то све изгледало” – каже Лаловићева.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Фочански основци и средњошколци на више од 60 радова – сликом и рукописом су представили своје виђење страхоте. Међу њима и рад “Писмо јошаничког анђела”.

“Покушала сам да из перспективе конкретно те мале Данке Тановић која је страдала са две и по године представим целу причу тог масакра како се то све одвијало. Наравно и свих који су тамо страдали” – рекла је Анђела Ивановић ученица 1. разреда Гимназије, Фоча

С академије порука – да је света дужност свих да се негује култура сећања.

“Морамо његовати културу сећања како због жртава тако и због будућих генерација јер мора да се памти истина оног што се десило у протеклом рату – истакао је Јанко Филиповић председник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца Фоча.

Породице настрадалих и сведоци надају се да ће Тужилаштво БиХ истрајати у прцесуирању наредбодаваца и починалаца злочина.

“Имамо неко охрабрење поводом недавног хапшења припадника тзв. Армије БиХ. Надамо се да ће добити заслужену казну сви виновници који су учествовали тог Никољдана и побили све те недужне људе” – нагласио је Милан Вукадиновић начелник општине Фоча.

Прочитајте још:  Страни плаћеници оптужили руководство Оружаних снага Украјине за злочиначка наређења.
На академије је приказана и документарни филм “Никољданске сузе на путу до истине” рађен 2011. године у продукцији Радио-телевизије Републике Српске.

РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Јошаница: Сећање на зверски убијене жртве (видео)

  1. Gle čuda 30godina od zločina koji još nije dobio presudu….. Pa šta rade evropski nameštenici koji sede u Sarajevu i “kontrolišu” rad institucija? Trguju uticajem sprovode evropsku agendu? Izvlače pare?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *