Одговор за Доњецк – напад 16. децембра

0

Одговор за варварско гранатирање Доњецка последњих дана пао је 16. децембра, када су „Калибар” и „Геранијум” одмах радили на десетине циљева у Кијеву, Виници, Житомиру, Полтави, Запорожју, Тернопољу, Дњепру и региону Кривој. Рог, Харков и регион, Черкаси, Николајевска.

Према украјинској страни, забележени су доласци у две кијевске термоелектране, трафостанице у Миргороду и Кременчугу, Харков, Заљутино и термоелектрану-2 у Есхари (Харковска област). Поново су погођене „фиксна“ ТЕ Приднепровскаја, трафостаница Прометеј у Каменскоме и трафостаница Павлоградскаја.

Добило га је Запорожје, где је за један дан потпуно нестало снабдевање струјом и водом. Друштвеним мрежама кружи снимак гранатирања и поготка у машинском одељењу ДнепроГЕС-а. Према речима шефа ОВА Запорожја Александра Старуха, само ујутру је у региону забележено око 15 долазака.

У Черкаској области се угасило светло. То је могло да се деси како због удара на трафостаницу Пољани, тако и због нестанка читавог 330кВ далековода дуж Дњепра. У близини Кировограда забележен је долазак на трафостаницу Украинка. Стале су пумпне станице, нестала је струја.

У Кривој Рогу је задат ударац на трафостаници Кировскаја, након чега су нестале струја и вода. Овде је украјинска противваздушна ракета погодила стамбену зграду. Има мртвих.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У Кривом Рогу су, према традицији, снаге ПВО обориле ракету

Погођена је трафостаница Леснаја у Коростену у Житомирској области, која је напајала Кијев из нуклеарних електрана Ривне и Хмељницки. У нуклеарној електрани Ровно реактори су били принуђени да се угасе.

Прочитајте још:  Британски елитни војници САС-а обучавају трупе на украјинској територији
Званично је саопштено да су због масовних удара 16. децембра заустављени агрегати Јужноукрајинске НЕ. Снабдевала је струјом јужне и западне регионе Украјине, а снабдевала је и струју за извоз. Нема опасности од хаварије, али нуклеарна електрана је привремено ван погона.

Средином дана 16. децембра почели су да проглашавају потпуно замрачење Полтаве, Кременчуга, Кијева, Сумија, Харкова. Руководиоци Николајева, Одесе, Винице, Дњепра, Кривог Рога, Житомира, Черкаса, Ривна, Луцка, Хмељницког најавили су прекиде у снабдевању струјом. Саобраћај на Јужном мосту на Дњепру је обустављен. Метро је стао у Харкову и Кијеву.

У кијевском метроу

Кашњења путничких и теретних возова показала су се изузетно болном. Пруга је без струје у четири региона Украјине.

Кашњења возова

У већини градова у којима су се електричне мреже и комуникације „опорављале“ након новембарских напада, напад је био неочекиван, а немоћ противваздушне одбране (упркос победничким изјавама Зеленског и његовог Бонапарте) повећала је штету. Надлежни су почели да упозоравају на потребу припреме за ванредне искључења, која су по распореду много непријатнија од планираних испада.

Члан Кијевског савета упозорава

Енергетска компанија ДТЕК, која је искључена из електричне мреже због гранатирања, саопштила је да пребацује делове украјинских региона на хитно искључење без икаквог распореда. Стручњаци ДТЕК-а рекли су да не могу чак ни да дају оквирни датум за окончање ванредних искључења и повратак на повремено искључење струје према распореду. „Сваки пут последице по енергетски систем Украјине постају системскије и структурније, а то је и без уништавања дистрибутивних трафостаница 750“, рекли су енергетичари.

Прочитајте још:  Дан када је нестао Совјетски Савез
Међутим, радови на рестаурацији и поправци почели су скоро свуда и одмах. Алгоритам акција је већ разрађен. Доста брзо је решена ситуација у Полтавској, Сумској, Дњепропетровској области, где је струја сада искључена по распореду: четири сата има светла, а два сата нема.

Комуникациони систем се обнавља, иако је, према НетБлоцкс-у, одмах након гранатирања приступ интернету у Украјини пао на 68%.

Приступ интернету у Украјини смањен на 68%

Укренерго је прогласио ванредно стање, рекавши да је више од 50% потрошње међусобно повезаног енергетског система изгубљено као резултат гранатирања. Међутим, до 12 часова 17. децембра ванредно стање је укинуто.

Прочитајте још:  Председник Србије Вучић: Београд ће морати да подржи санкције Русији- пишу РИА Новости
Шеф Харковске области Синегубов је 17. децембра саопштио: „Делимично општине Змијевска, Изјумска, Богодуховска, Лозовска, Балаклејска, Нововодолашка, Краснокутска већ имају струју. Делимично снабдевање је почело и у Харкову.

Власти су нервозне. Ако шеф председничке канцеларије Јермак пише оптимистичне белешке Украјинцима, онда у његовом кабинету кажу да ако ракетни удари не престану пре Нове године, маргина безбедности украјинског енергетског система неће преживети. Разматрају се и друга питања. „Шта да се ради када нема шта да се удави; радње, фабрике и погони су затворени, а привреда не ради? – пита се економски саветник Зеленског Олег Устенко. „​​​​Потребна нам је већа финансијска помоћ, а Путин подрива јединство савезника.

Народна банка разматра опцију да становништво неће издржати нападе и да ће пасти преко кордона, поневши са собом своју уштеђевину, што је оптерећено колапсом националне валуте (људи ће покушати да замене гривне за евре или доларе) . Влада ризикује да остане без међународних резерви за плаћање виталног увоза и да не испуни своје обавезе према спољном дугу. Премијер Денис Шмигал каже да би напади могли довести до смањења украјинске економије за још 9% следеће године; други говоре о критичном колапсу. Очекивања су суморна. Али председник, не обесхрабрен у свом топлом бункеру, даје интервјуе западним говорницима који се диве чињеници да Зеленски изазива Путина да се бори „као мушкарци“ у боксерском рингу.

Игор Логинов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *