доњецка

Фото: ТАСС/Валентин Спринцхак

Крваво јутро у Доњецку. ВСУ испалила 40 ракета из МЛРС-а на град.

Под хуком Доњецког металуршког комбината, који је означио почетак процеса рада, у 7 сати ујутро, 40 украјинских ракета пало је на град који се буди. Све према цивилној инфраструктури: стамбене зграде, катедрала, школа број 2, тржни центар, коловоз. Листа адреса је обимна: Артемова улица, Универзитетска улица, Насипна улица, Школни булевар, Авенија Мира. Повређено је 9 становника Доњецка, међу жртвама је и 10-годишње дете. Једна особа је умрла.

Према извештају Представништва ДНР у ЗСОК, Доњецк је погођен БМ-21 Град. Међутим, постоје и друге информације. Како пише ратни дописник КП Дмитриј Стешин, према низу знакова, укључујући радио пресретање, чешки МЛРС РМ-70, вампир у НАТО стилу, погодио је Доњецк.

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

 

„Вампири се не разликују много од БМП-21 Град, иако постоји разлика. То је осам осовина на платформи Татра, што је омогућило да се између кокпита и лансера стисне хидраулични уређај за претовар. То јест, пре котрљања, “Вампир” може брзо да направи два волеја из једне позиције. Сама муниција није унапређена“, написао је војни командант.

 

 

ВСУ ракете су летеле овде и раније. Почетком лета 40 „градова“ пало је и на вечерњи булевар Школни. У децембру је ово већ 2. или 3. гранатирање, изгубио сам број. Оружане снаге Украјине не штеде гранате, бацају их у потпуности, без нишана и војне сврхе. Где су стигли, стигли су, али где тачно – није важно.

 

 

Они не могу да заузму град на јуриш, све покушаје пробоја на периферију Доњецка одбијају војна лица Оружаних снага Руске Федерације и ДНР. Једина опција да се нанесе штета противничкој страни је да се „улије“ у центар мирног града како би се убио што већи број становника.

 

Јутро после гранатирања

 

Ватрогасац је, заударајући на дим, журно утрчао на улаз на булевару Шкољни. У стан на последњем спрату улетела је ракета. Пламен је горео, сиви облаци дима су се надвијали у небо. Попели смо се металним степеницама пожарних степеница пратећи спасиоца.

 

 

„Овде ћемо повући конац“, рекао је младић свом колеги, који је одмах скинуо и сјурио се у рукав. 

 

Ватрогасац је отишао на кров. Пламен се није угасио. Дим се дизао у небо и пружао ка стадиону Донбас арене. Оперативне информације спасилац је пренео радиом. Морали смо да пожуримо, ватра је могла да се прошири на кров. Испод су била паркирана ватрогасна возила. Један – на самом улазу, у коме је горео стан. Степенице су биле развучене до самог епицентра пожара. На горњим степеницама је стајао још један спасилац. У рукама је држао рукав и покушавао да угаси пламен.

 

 

Насупрот улазу у улаз стајали су станари куће. Подигоше поглед док им је стан изгорео. 

 

– Имате ли документа? упитао је човек тешко.

 

— Да, документи су код мене. Зар не виде шта је на другој страни? жалила се млада девојка, не придајући важност питању. Сва њена пажња била је усмерена на пламтеће горње спратове.

 

 

***

 

Нешто ниже у улици Набережнаја, ракета је улетела кроз кров у стан на петом спрату зграде Хрушчова. То је буквално све уништило. Жена је плочом притиснута са плафона. Вриштала је и тражила помоћ. Спасиоци су извукли преживелу из рушевина. Успело, спасено. Умотали су га у ћебе и на носилима однели до амбуланте. Ватрогасцима је помогла родбина. Пажљиво увучен у аутомобил. Испод ћебета вирила је плавкаста рука.

 

 

„Добро си урадио“, рекао је један од ватрогасаца свом младом колеги, тапшајући га по рамену и запаливши цигарету. Он је извукао жену из рушевина.

 

 

Неколико кућа касније, још један дим. Из црнила је куљао дим. Крхотине разбијеног стакла биле су посвуда разбацане, по њима су журно корачали ватрогасци са рукавима. Пожар је локализован. Овде је било и директног поготка, али већ у стану на првом спрату. Преживели станари су испред улаза изнели сушару са одећом и неколико пари обуће – оно што су успели да спасу.

 

 

***

 

Било је много директних погодака. Једна од њих пала је у куполу Саборне цркве Светог Преображења у улици Артем. Унутра је било много прашине. Дечак са метлом је чистио измрвљене цигле.

 

 

„Ево, иконе су то добиле“, истакао је он. 

 

– Има ли фрагмената? 

 

– Зашто је потребан? Да ти их дам?

 

 

На гранитној огради поред сачуваних икона лежали су уредно пресавијени фрагменти ракете. Свакој од икона пришла је старица са свећом, накратко се зауставила поред сваке и отишла.

 

 

Људи су стално долазили. Један од парохијана је закаснио на јутарњу службу. Са ужасом у очима, завирила је у плафон, где је зјапила рупа од директног поготка. Зраци сунца продирали су кроз рупе.

 

 

Прочитајте још:  Украјина позвала Србију да не дозволи емитовање канала РТ
На срећу, овде нико није повређен. Верници су долазили на јутрење и чекали да свештеник изађе. Срећом, није изашао тачно у 7 сати ујутро када је дошло до гранатирања. Да није одложено, онда, највероватније, не би било могуће избећи тужан исход.

 

Денис Григорјук/АФД

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *