Осми дан на барикадама на северу Косова и Метохије

0
косова

Барикаде на Косову (Фото: Весна Веизовић / Васељенска)

Основне и средње школе које су на северу Косова и Метохије протекле недеље биле затворене, од понедељка би требало да наставе са радом, саопштио је у петак увече Кризни штаб за север КиМ.

Најважнији путни правци који од Северне Митровице воде ка прелазима Јариње и Брњак и јутрос су блокирани, полиција тзв. Косова и даље не дозвољава преко ова два административна прелаза ни возилима не пешке. На магистрали од Митровице према Јарињу барикаде су на четири места, пут од јужног дела града преко Зубиног Потока према Брњаку блокиран је на три локације, камиони су препречени и на сеоском путу од Чабре према Јагњници близу Зубиног Потока.

Путевима који нису блокирани појачано патролирају војници КФОР-а у оклопним возилима. Ова војна мисија саопштила је да “пажљиво мотри ситуацију на северу ‘Косова’ и да КФОР има способност да омогући безбедно окружење и слободу кретања за све заједнице на основу резолуције 1244 из 1999. године. Саопштили су и да од “октобра појачавају присуство” на овом подручју, “укључујући и додатне трупе и патроле на северу ове недеље”.

Срби на барикадама не показују намеру да скоро уклоне препреке са путева. Кажу да су њихови захтеви јасни: траже пуштање ухапшених Срба на слободу, повлачење полиције тзв. Косова из Северне Митровице као и “укидање тајних спискова за хапшење Срба на северу”.

Основне и средње школе које су на северу Косова и Метохије протекле недеље биле затворене, од понедељка би требало да наставе са радом, саопштио је у петак увече Кризни штаб за север КиМ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Пахор: Коначно решење за "Косово" тек када Вучић окрене леђа Русији

Министар полиције тзв. Косова Џељаљ Свечља синоћ је, међутим, демантовао да постоје тајни спискови за хапшење Срба, бивших полицајаца КПС-а.

РТ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *