САД шаљу пешадијску јединицу у базу у Естонији само миљама далеко од руске границе

0

Прошле недеље је америчка амбасада у Литванији објавила да Пентагон планира да појача распоређивање трупа у балтичким државама, узимајући у обзир оно што је раније категоризовано као „епизодично“ распоређивање трупа и окренувши се ка „сталном ротационом присуству“ широм Балтика, укључујући и Естонију – што дели два мала дела копнене границе са Русијом.

Амбасада је у саопштењу за јавност почетком децембра написала да је „амбасадор САД Роберт Гилкрист обавестио министра националне одбране Арвидаса Анушаускаса да ће, као део сталне посвећености својим балтичким савезницима, Сједињене Државе додатно појачати континуирано и упорно војно присуство САД у Естонији, Летонији и Литванији“. Ово је широко тумачено као директан одговор на десетомесечни напад Русије на оближњу Украјину.

У наставку, влада Естоније је у петак потврдила да је америчка пешадијска чета недавно стигла у земљу, како би учествовала у заједничким одбрамбеним вежбама и обуци.

Према саопштењу од петка објављеном на веб-страници естонског министарства одбране: „Пешадијска чета Сједињених Држава стигла је ове недеље у базу Таара у Вируу као део распореда за обуку и службу у оквиру 2. пешадијске бригаде естонских одбрамбених снага“.

Даље је потврђено да ће „америчка пешадијска чета бити стационирана у Вируу током свог распоређивања и да ће учествовати у заједничким вежбама са естонским одбрамбеним снагама како би се побољшала интероперабилност и демонстрирала флексибилност борбених кредибилних снага да одговоре на претње“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Оно што је најважније, база Таара у Вируу је само неколико десетина миља удаљена од руске границе – само око пола сата вожње аутомобилом. Руски државни медији жалили су се да ће се вежбе америчко-естонских трупа изводити само 20 километара од границе.

Командант артиљерије 1. пешадијске дивизије САД, пуковник Ричард Икена, који се цитира у изјави Естоније, рекао је да су америчке трупе „узбуђене што су у Естонији“ и „радују се што ће радити раме уз раме, заједно са нашим савезницима“.

Америчке пешадијске трупе заједно са водом ХИМАРС (ракета дугог домета) сада ће изводити вежбе на удаљености од руске границе која је слична удаљености између Сан Дијега и Тихуане у Мексику…

Поред тога, у саопштењу је потврђено да САД распоређују ракете дугог домета у земљи савезници НАТО-а, укључујући и М142 високо покретне артиљеријске ракетне системе (ХИМАРС) које су САД поставиле на прагу Русије.

„САД ће такође распоредити вод ХИМАРС у Естонији, заједно са одговарајућом контролном опремом и системима, и сарађиваће са одбрамбеним снагама Естоније на успостављању дивизијске структуре у оквиру НАТО-а“, потврдило је америчко војно и естонско министарство одбране.

Прочитајте још:  Француски премијер је ситуацију после парламентарних избора назвао „претњом по земљу“
Већ је дошло до појачаних тензија између Москве и балтичких држава, с обзиром на то да су међу европским нацијама биле међу најтврдокорнијим у позивању на изолацију и кажњавање руске владе. Појачано распоређивање америчких трупа заједно са ракетама дугог домета сигурно ће разбуктати ове тензије јер рат у Украјини наставља да постаје све опаснији и непредвидивији, посебно у погледу потенцијалног сценарија директних сукоба САД и Русије.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *