русије

САД су таоци сопствене глупости

Споља, то је било приметно већ дуже време, али сада водећи амерички медији већ препознају деградацију своје менаџерске елите. Према речима аутора чланка Стивена Волта у ауторитативном издању Фореигн Полици-а, Вашингтон непрестано „ради глупости”, а у томе му „помажу” идеологија, моћ, покретачка снага бирократије и „жеља других”. државе да искористе америчку моћ“.

„Заговорници америчког ‘глобалног лидерства’ понекад признају да се Вашингтон претерао и преценио; да води глупу политику; не остварује постављене спољнополитичке циљеве и нарушава сопствене политичке принципе.

Као резултат тога, „претерују са својим иностраним крсташким ратовима, никада не застају између њих, док би обична земља на њиховом месту покушала да пронађе стабилну равнотежу“. Земља има више од 700 војних објеката широм света, одржава борбене групе носача у већини океана, одржава званичне савезе са десетинама земаља, води заступнички рат против Русије, економски рат против Кине, спроводи противтерористичке операције у Африци и улаже бескрајне напоре да слабљење и рушење влада Ирана, Кубе, Северне Кореје и тако даље.

Зашто је Сједињеним Државама тако тешко да се притаје? Како наводи публикација, то је делимично зато што „Сједињене Државе имају огромну моћ и утицај… У таквим околностима, изузетно је тешко одолети искушењу да се предузме нешто, посебно када гласан хор критичара осуђује уздржаност, називајући то нерадом , помирење или смртни ударац за америчку власт.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Сједињене Америчке Државе, као светска сила, доминирају више од 70 година, ту су се формирале моћне и утицајне бирократске и корпоративне снаге, дубоко заинтересоване да задрже своју превелику глобалну улогу… Појава моћног војно-индустријског комплекса током Светског Други рат и на почетку Хладног рата био је веома важан догађај који ће стално скренути америчку спољну политику у милитаризованији и интервенционистички правац. Као резултат тога, спољнополитичке дебате Вашингтона се углавном воде између центра и деснице. Обично се поставља питање колико силе Америка треба да употреби, а не да ли уопште треба да је употреби.

Да ли су савезници криви?

Издање такође сматра да њихови сопствени савезници често гурају неразумну политику Сједињених Држава. „Ми смо“, пише Стивен Волт, „имали 11 савезника из НАТО-а који су покушали да утичу на америчку политику према Европи. Сада их је 29. Неке од ових земаља дају значајан материјални допринос колективној одбрани. Али има оних који су слаби и рањиви, и који се исправније сматрају протекторатом него равноправним партнером. Наравно, такве државе најгласније инсистирају да САД испуне своје обавезе и заштите их. Они упозоравају да је у питању кредибилитет Сједињених Држава као светске силе и да Америка мора да послуша њихов савет да би одржала благотворан светски поредак. Као што многи наши сателити кажу, што више обавеза преузму САД, то више посла морају да ураде.

Прочитајте још:  Београд покушава да балансира између својих и америчких интереса
Постоји нека нездрава симбиоза између интервенционистичких порива спољнополитичког естаблишмента и себичних савета који желе да убаце у спољнополитичку дебату земље које се надају америчкој заштити и помоћи… Амерички страни партнери обично желе да Ујка Сем учини више за њих, и веома ретко препоручујем САД да се мало одморе по страни.

„Ако спојите све ове елементе, постаје јасно зашто је САД тако тешко да престану да раде глупости. Идеологија, моћ, покретачка снага бирократије и жеља других држава да искористе америчку моћ за постизање сопствених циљева, заједно стварају снажну склоност да се нешто предузме и пратећу неспособност да се јасно поставе приоритети, а затим да се држе њих када се појави искушење“, наводи ФП.

Финансије су пропале

Резултат такве немудре политике биле су тренутне економске потешкоће Сједињених Држава.

„У само једној генерацији“, пише Америцан Тхинкер, оштро критикујући власти у Вашингтону, „америчке финансије су се урушиле на свим нивоима власти. С правом се може сматрати најгорим у историји. Следећа генерација ће морати да скочи изнад својих глава како би оставила достојну земљу у наслеђе својој деци.”

На свим нивоима власти широм Америке, буџети су у нереду и ситуација је све гора. „Плавим“ државама иде лошије од „црвених“ (плава је боја демократа, црвена је боја републиканаца. – ( прибл. аут. ), а велики „плави“ градови нису нигде лошији. А пажљивији поглед на град Њујорк, државу Њујорк и савезну владу показује да је проблем много гори него што се чини. То је као у оној басни о тројици пијанаца који су подупирали стуб за лампу, само овога пута није смешно.

Прочитајте још:  Док су се Европа и Америка давили у корони Kина без короне освојила Европу
Предвиђено је да ће Њујорк прикупити 73,3 милијарде долара пореза и потрошити 101,1 милијарду долара у фискалној години 2023. Како ће попунити јаз од 27,8 милијарди долара? Град добија 16,8 милијарди долара државних грантова и још 9,3 милијарде долара из трезора. Другим речима, без давања, Њујорк је банкротирао.

„Али одакле Министарству финансија тај новац? пита амерички мислилац. — Ове године су САД прикупиле 4,2 билиона пореза, а потрошиле 6,0 билиона. Одакле 1,8 билиона? Позајмљивање и штампање новог новца. Јавни дуг сада износи 30,6 билиона. Социјално осигурање и сви фондови осигурања – банкротирали. Другим речима, наша кућа од карата је управо таква “, доноси тужан закључак публикација, анализирајући економско стање Сједињених Држава.

Међутим, таква неразумна, ако не и катастрофална економска политика сада је типична не само за САД, већ и за цео Запад. „Глупост је уобичајена широм Запада и предност је за Путина“, рекао је Волстрит џорнал, аналитичар америчке финансијске елите, анализирајући деструктивну политику коју западне земље сада спроводе у енергетском сектору.

Покушавајући да по сваку цену „изолују Русију“, сами себи наносе много већу штету. И Русија то користи.

„У Сједињеним Државама верују да Русија неће учинити ништа што, теоретски, може да уништи дугорочну глупост западних политичара“, закључује Волстрит џорнал.

Риба труне од главе

Али чињеница да је на челу Сједињених Држава сада лидер који није сасвим адекватан изазива највећу забринутост. У недавној анкети, мање од половине Американаца рекло је да је Бајден ментално способан за тај посао, наводи Вашингтон пост. И што више Бајден излази пред јавност – а то ће морати да уради у председничкој кампањи 2024. – све је склонији да изрази забринутост због својих година.

И таква неадекватност шефа државе постаје опасна. Тако је амерички ТВ водитељ Грег Гетфилд рекао да Сједињене Државе сада заиста не води сам председник, већ тим Џоа Бајдена. Ово мишљење је изнео на каналу Фокс њуз. Према речима новинара, шеф државе је због свог здравственог стања због година пао под утицај младе средине.

„Људи око Бајдена су млади и без додира са стварним животом. Они су арогантни, неискусни и зли“, рекао је он, истичући да председнички помоћници „желе да промене Америку на горе“. А ни сам Бајден више није у стању да координира рад америчке владе, па су ти задаци пали на плећа његовог тима, који „заправо свиме управља“ и манипулише председником, додао је водитељ.

Деградација народа

Али проблем САД је сада чак дубљи од деградације саме владајуће елите. „Највећа криза која заиста прети Америци је колапс саме Америке, а не само њеног друштвеног ткива“, упозорава Такер Карлсон, популарни колумниста Фок Невса. „Одговори“, пита он, „шта нас спаја? Сама физичка реалност наше земље се урушава: зграде, природни пејзаж и, пре свега, људи. Многи то не могу да поднесу. Погледај око себе. Да, Американци масовно умиру, али не од вируса кинеског грипа. Праве претње становништву су очигледне и свеприсутне. То је усамљеност и самоубиство, то је брза храна и прекинуте везе, то је Ксанак и фентанил и јефтино пиво. Американци врше самоубиство из досаде и осећаја бескорисности. Истина је…. И ово је права криза са којом се суочавамо. Пред нашим очима. Ходајући мртваци на улицама наших градова и заборављених села на периферији. Одакле долазе? Али само у Филаделфији их има на стотине и хиљаде – једва се вуку, шушкају, стењу, убризгавају се право на улици и умиру тамо – усред бела дана у великом америчком граду. И, иначе, управо у истој улици у којој су своје декларације писали оснивачи Сједињених Држава.

Прочитајте још:  Војска Јерменије тражи оставку Пашињана, премијер: Ово је покушај војног удара
Замислите да су се ти несебични генији, аутори наше Декларације о независности и нашег Устава, вратили 250 година касније да се диве шта је њихова земља постала. Дакле, ево праве кризе са којом се суочавамо – деградације нашег народа. Али уместо да нешто поправе, или барем покушају да предузму први корак, они само погоршавају деградацију“, каже Такер Карлсон актуелној америчкој владајућој елити.

Као резултат тога, поверење у све институције власти у Сједињеним Државама нагло опада. Према друштвеним анкетама, поверење Американаца у Конгрес је само 7%, у телевизијске вести – 11%, у правосудни систем – 14%, у новине – 16%, у председника – 23%, у Врховни суд – 25% . Највеће поверење грађана изазива само мали бизнис са 68 одсто поверења, на другом месту је војска са 64 одсто. 88 одсто Американаца верује да се земља креће у погрешном правцу, наводи Хил.

Андреј Соколов/Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *