Адмирал Манч: Кфор пажљиво прати ситуацију на северу КиМ

0

(Фото Бета/АП)

Командант Команде здружених снага НАТО у Напуљу, адмирал Стјуарт Манч рекао је у интервјуу за Танјуг да Кфор пажљиво прати ситуацију на северу КиМ и да је спреман за пружање безбедног окружења и слободе кретања за све заједнице свуда на КиМ, у складу са мандатом заснованим на Резолуцији 1244 Савета безбедности УН.

„Од октобра појачавамо наше присуство, између осталог додавањем снага, као и патролама на северу Косова ове недеље. Очекујемо од свих актера да буду у блиској координацији са Кфором и да се суздржавају од провокативних демонстрација силе, како би се одржавала сигурност и безбедност свих заједница”, рекао је Манч, одговарајући на питање да оцени да ли је тренутна безбедносна ситуација на КиМ угрожена.

Он је апеловао на све стране да делују конструктивно, како би се осигурала безбедност и слобода кретања на КиМ.

„КФОР ће наставити да испуњава свој мандат прописан Резолуцијом СБ УН 1244 из 1999. за све заједнице на Косову. Решења се морају тражити кроз дијалог”, истиче Манч.

На питање зашто Кфор допушта да косовска полиција наоружана аутоматским наоружањем долази на север КиМ, иако то, како политички представници Срба и грађана тврде, није у складу са споразумом потписаним 2013. о операцијама специјалних снага на северу КиМ, Манч одговара да „Кфор наставља да подржава дијалог како би се умањиле тензије и решавале несугласице”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Позивамо све актере да избегавају једностране потезе који могу довести до повећања тензија. Кфор је посвећен и усредсређен на свој мандат УН, који подразумева очување безбедности и слободе кретања за добробит свих заједница које живе на Косову”, рекао је Манч.

Прочитајте још:  Весић: Од сутра се отвара све осим угoститељских објеката и тржних центара

Одговарајући на питање да прокоментарише захтев Србије да се српске снаге врате на Косово и Метохију у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН, да ли је такав повратак могућ и на који начин ће Кфор реаговати у случају да дође до даље ескалације на КиМ, Манч каже „да је Кфор примио писмо од Србије, и да се захтев тренутно налази у фази разматрања и процене”.

„Кфор остаје на опрезу и у потпуности способан да испуњава свој мандат УН”, наглашава Манч.

Када су у питању преговори Србије и НАТО у вези са новим циклусом партнерства Манч каже да НАТО војна канцеларија за везу у Београду вредно ради и посвећена је промоцији и ширењу партнерства НАТО са Србијом.

„Желим да истакнем вођство бригадног генерала Занитија у овом погледу, у његовом свакодневном контакту са цивилним и војним партнерима из Србије. Уопштено гледано, рад наше Војне канцеларије за везу је био пресудан за унапређење односа НАТО и Србије и даљи раст нашег партнерства”, рекао је Манч, јавља Танјуг.

Истиче да се дуготрајно партнерство НАТО и Србије мора посматрати кроз резултате који су постигнути.

„Политичке и војне консултације се одржавају на различитим нивоима, укључујући Седиште НАТО-а у Бриселу, Савезничку команду за операције/Врховну команду савезничких снага у Европи у Монсу, као и нашу Команду здружених снага у Напуљу, те кроз директну комуникацију начелника Генералштаба Војске Србије и наше мисије Кфора”, нагласио је Манч.

Како је рекао, практична сарадња Србије и НАТО се одвија у областима које највише доприносе безбедносним интересима и потребама Србије, као и тамо где НАТО као организација пружа додатну вредност.

Прочитајте још:  Ово је српска омладина на коју се морате навићи: Застава “нема предаје“ враћена на бедеме Петроварадина

„На пример, радили смо заједно како бисмо били спремнији за ванредне ситуације попут поплава и шумских пожара. Такође помажемо Србији на реформама њених безбедносних снага и институција. НАТО обучава српске војнике за мировне мисије, и уложили смо милионе евра како бисмо помогли Србији да уништи стотине тона застареле муниције”, објашњава Манч.

Додаје да НАТО има дугу научну сарадњу са Србијом кроз програм Наука за мир и безбедност, укључујући у областима енергетске и еколошке безбедности, борбе против тероризма и сајбер одбране, а да су Србија и НАТО такође радили заједно како би обучавали ирачке војне лекаре.

„Стога, поздрављамо наше блиско партнерство са Србијом. Можемо имати јаке односе са нашим партнерима, као што имамо са Аустријом и Швајцарском, а да они не постану чланице. У потпуности поштујемо њихову одлуку да се не учлане у НАТО, исто као што поштујемо одлуке других да се учлане”, закључује Манч.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *