Орбан: Оно што је за вас “Велика Мађарска” за мене је историјска Мађарска

0
орбан

Мађарски премијер Виктор Орбан (Фото: kormany.hu)

Премијер Мађарске Виктор Орбан је одржао конференцију за новинаре где је, између осталог, упитан о шалу са мапом “Велике Мађарске”, који је недавно носио.

Новинарка Н1 Загреб Јелена Бокун га је питала да ли је шал, који је носио у новембру, била провокација.

Прочитајте још:  Мађари поново упозорили укронацисте: Поштујте права Закарпатских Мађара
Ту нема ништа посебно. Ово је земља стара 1.100 година, окружени смо историјским симболима, рекао је Орбан, а његове речи је на Твитеру пренео Золтан Ковач, портпарол кабинета мађарског премијера.

„Гледам око себе сад, јер желим да вам покажем да то није ништа посебно. Ради се о 1.100 година старој земљи. Живимо данас окружени историјским симболима. Ако видите нешто што вам смета, можете да се буните, јер неки симбол је стар 200 година. Или овде (на заставама) можете да видите нешто што се користило у прошлом веку. Зато што се мене тиче, ја увек јасно разликујем оно што ви зовете ‘Велика Мађарска’, а ја зовем ‘историјска Мађарска’. Дакле, ‘Велика Мађарска’ је интелектуални концепт о томе како бити већи него што јесте. Али ја нисам део те традиције, ја спадам у историјску традицију – Мађарска заиста јесте била таква, то је историјска земља, као што се и види на тој карти. Идите у мађарски парламент, нико се никад није бунио зашто су такви симболи тамо. Зато што је стара земља, то је део историје, то одржава наше национално јединство итд. Зато су историјски симболи уобичајен део наших живота. То није ништа посебно. Свакодневна ствар“, рекао је Орбан.

Н1

Бонус видео

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *