Поморцима стижу пореска решења: Дугују држави хиљаде евра за доприносе, а немају ни здравствено ни пензионо осигурање

0

Foto: Privatna arhiva

Пореска управа је према тврдњама Удружења радника на интернету спремила 8.000 пореских решења физичким лицима, а велики број њих је већ добио решења да плате порез на приходе које су остварили 2017. године.

Међу фриленсерима на удару порезника сада су се нашли и поморци. У Србији према тврдњама Удружења помораца Србије има око 2.000 официра, још око 3.000 бродског особља, а заједно са куварима, лучким радницима и осталим радницима има их чак и до 10.000.

Младен Царевић из Удружења помораца Републике Србије истиче да су поморцима последњих дана почела да стижу пореска решења од хиљаду па до десетак хиљада евра.

„Како смо чули свако ко је имао у 2017. прилив на девизни рачун већи од 1.000 евра добио је решење. Нас су стрпали у исти кош са фриленсерима, али поморци нису фриленсери. Ми већи део године нисмо у држави, радимо у иностранству и све што зарадимо уносимо у ову земљу. Сада нам држава тражи да платимо 20 до 25 одсто прихода за порезе и доприносе. При томе, највећи број нас нема ни пензионо осгурнаје нити му иде стаж, а нема ни здравствено осигурање“, напомиње он.

У његовом случају, Пореска управа је издала решење 14. децембра, а поштар га донео 21. децембра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Нама је рок за жалбу 15 дана, а већ сам шест дана у заостатку. Једино што нам преостаје је та жалба, али она не одлаже извршење. Добили смо могућност да платимо у 120 месечних рата, а ако не платимо на време прву рату зарачунава се камата. Ако је платимо онда то значи да прихватамо све обавезе и онда џабе пишемо жалбе“, објашњава он незавидну ситуацију у којој су се нашли додајући да међу онима који су добили решења има и људи који су престали да плове, као и да сада Удружење покушава да контактира и људе који се налазе на морима и рекама по свету.

Прочитајте још:  Могу ли фриленсери да остваре право на пензијско и инвалидско осигурање

Он истиче да се ради само о дугу за 2017. годину, а онда их очекује и 2018. и следеће године. Такође, напомиње и да нико од њих никад није добио никакву опомену или обавештење од ПУ.

„Ми не избегавамо своје обавезе, али желимо и да држава преузме своје обавезе према нама. Пре свега да регулише статус помораца, да се регулише полагање за сертификате које сада можемо да добијемо само у иностранству“, напомиње он.

Прекоокеански бродови, танкери, бродови за превоз гаса, крузери, трајекти су радна места за хиљаде људи из Србије.

Како Царевић наводи сада сви покушавају да добију од својих компанија неке потврде да су им плаћени порези на приходе, али је проблем што је већина бродарских компанија регистрована по пореским рајевима где је порез минималан или се уопште не плаћа.

Овај проблем био је актуелан и прошле године и тада је, како пише Александар Радић, заповедник на бродовима од 3.000 БТ или већим за сајт Уније помораца и лађара Србије, предложен Министарству финансија хрватски модел регулисања њиховог статуса, али никада нису добили одговор.

У неким земљама, као што је Хрватска висина пореза на приходе се обрачунава у односу на позицију на броду или у односу на висину примања, као на пример у Холандији.

У неким сиромашним земљама, а поморским силама као што су Филипини и Индонезија, порез се уопште не плаћа, јер морнари доносе у земљу „живе“ девизе.

Такође, у земљама где се плаћају доприноси, постоји правило да се не плаћају ако људи нису провели у земљи 183 дана што је шест месеци плус један дан.

Прочитајте још:  Колико у ствари Београд има језера

„Посао поморца спада у једне од најтежих послова: живот на броду значи одвојеност од породице и радни дан који некада траје више од 12 сати, без иједног слободног дана у току 5, 6 или више месеци… И не каже се узалуд хлеб са седам кора… Поморци у 95 одсто случајева нису стално запослени, запослени су на одређено време, од једног до другог датума, плату примају у бруто износу, немају плаћен годишњи одмор, немају пензионо осигурање (осим ако сами од своје зараде не уплаћују), немају право на боловање уколико су болесни, односно нису здраствено способни за брод, онда и не могу да се укрцају на исти. За сваки брод се потписује нови уговор. По уговору смо најчешће самозапослени. Често се и цене за авионске карте одузимају од плате. У Србији поморац у било којој банци, на пример, не може да добије кеш кредит од 100 нити од 10 или 20 хиљада евра, јер наше занимање није препознато“, наводи се у овом тексту.

М. О. / Данас

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *