Због спорног Правилника о раду, синдикати Зиђин Копер протесте најавили за 27. децембар

0

Foto: Srbija Ziđin Koper

Репрезентативни синдикати Србија Зиђин Копер (Зијин Цоппер) најавили су да ће 27. децембра почети протест због незадовољства новим правилником те команије о раду, а од Владе Србије и ресорних министарстава су тражили да се укључе у решавање тог преблема.

Ово је најављено на конференцији за новинаре испред генералне дирекције те компаније уз присуство незадовљних радника који траже поништавање Правилника, и усклађивање раста зарада са предлогом повећања зарада социјално-економског савета за 14,3 посто, уместо, како је предложио менаџмент Зиђина, линеарног повећања за око 5.000 динара.

Председник Савеза синдиката металаца Србије Зоран Марковић подсетио је на прошлогодишње преговоре са компанијом Зиђин Копер и министарствимам рударства, рада и привреде, када је потписано да „нико нема могућност да једнострано промени било коју тачку или одредбу правилника који је тада потписан“, али да се догодило супротно.

„Социјално-економски савет дао је предлог повећања зарада у републици за 14,3 посто, иако је инфлација у Србији 15,1. Ипак, синдикат је спреман да преговара и да се избори за сва радничка права која су загарантована првим колективним уговором који су представници Зиђина потписали приликом куповине компаније. Овде се не боримо за повећање плата, већ за усаглашавање зарада које је појела инфлација“, рекао је Марковић.

Председник гранског синдиката рударства и енергетике „Независност“ Часлав Гаврић, рекао је да је послодавац једнострано донео Правилик о раду без разговора са репрезентативним синдикатима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Овде смо да одбранимо право на достојанствен рад и зараду не само рудара и металурга, него и радника у целој Србији“ рекао је Гаврић и оценио да кинески послодавци имају велику подршку медју „српским Кинезима који их лоше саветују“.

Прочитајте још:  Спонтани протест грађана у Ушћу за спас прелепе реке Студенице

„Понуда новог нацрта Колективног уговора коју је достављен синдикатима Зиђин Копер, била је заправо ‘непристојна понуда’ јер су пола ствари из првог Колективног уговора елиминисали, а пола убацили у нови правилник. То значи да ће мењати Правилник како они хоће, и све што су замислили то ће и остварити уколико им се не супротставимо“, сматра Гаврић.

Он је напоменуо да су синдикати спремни за наставак преговора јер их на то обавезује закон, али да се од протеста неће одустати.

Радницима српских угљенокопа који су због ниских зарада ступили у штрајк, данас је из Бора упућена подршка да истрају у захтевима о повећању зарада и бољим условима рада.

Бета

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *