Могућ сусрет патријарха Кирила и папе Франциска због Украјине

0

VATICAN MEDIA/Keystone Press Agency

Владика је предложио да се у Мароку договори састанак поглавара Руске православне цркве и папе Кардинал Ромеро је понудио да договори састанак патријарха Кирила и папе у Мароку

Католички надбискуп Рабата, кардинал Кристобал Лопез Ромеро, најавио је могући сусрет руског патријарха Кирила и папе Франциска у Африци.

“Сусрет патријарха московског и све Русије Кирила и папе Франциска у Мароку, могао би да буде порука свим људима да треба тражити путеве ка миру. Сваки напор, свака иницијатива за постизање мира у Украјини и широм света, треба да буде позитивно прихваћена и подржана. Било би сјајно када би Африка, тачније Мароко, постала место овог прижељкиваног сусрета”, рекао је кардинал Лопез за РИА Новости.

Он је послао поруку читавом свету.

“Муслиманска земља ће угостити два поглавара хришћанских цркава како би заједно тражили пут до мира. Традиција гостопримства и отвореног и умереног ислама типична је за Мароко“, подвукао је Лопез.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Напоменуо је да нема информације о могућем сусрету папе Фрање и патријарха Кирила, али је истакао да постоји жеља поглавара Римокатоличке цркве да се тај сусрет обистини.

Према речима кардинала, за сада је ова идеја само сан, за чију реализацију се мора поклопити неколико фактора. Потребна је јасна и чврста намера да се сретну и разговарају, затим да уследи званичан позив домаћина у Краљевини Мароко.

“Ми хришћани који живимо у Мароку, католици и православци, били бисмо веома срећни и поносни да се овај сусрет догоди“, закључио је кардинал Лопез.

Митрополит Антоније (Севрјук), председник Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије, изјавио да су односи између Руске православне и Римокатоличке цркве тренутно практично замрзнути.

Прочитајте још:  НАТО илегално испоручује оружје Украјини

Први сусрет патријарха Кирила и папе Фрање одржан је 12. фебруара 2016. године у згради Међународног аеродрома Хавана. Састанак овог нивоа био је први у историји Руске православне и Римокатоличке цркве.

РТ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *