Цена мегавата скаче на 102,6 евра и изазива нови инфлаторни удар

0

(Фото: Flickr / Ilya)

Цене струје за привреду у јануару ће се повећати за осам одсто, односно износиће 102,6 евра по мегават-сату а предузетници су већ добили на потписивање предлоге уговора о снабдевању од стране Електропривреде Србије са тим износом, сазнаје Данас у добро обавештеним изворима.

Да ће нова поскупљења струје, како за домаћинства тако и за привреду, у 2023. години бити актуелна није никакво изненађење јер је тако нешто и најављено. Наиме, познато је да је Влада Србије потписала аранжман са Међународним монетарним фондом у оквиру кога се обавезала да струја у наступајућој години поскупи два пута а у 2024. још једном. Оно што је пак, по мало изненадило стручну јавност је да ће поскупљење електричне енергије за привреду уследити тако брзо.

Сасвим је извесно да ће предузетници негативно реаговати на ново поскупљење струје а као и сваки пут када долази до тако нечег у јавности се јавља бојазан да ће то довести до новог повећања цена производа и услуга, односно повећати инфлацију и смањити и онако низак животни стандард грађана Србије. Струка поручује да не постоји ни најмања дилема да ће до тога доћи те да ће инфлаторни удар бити знатно јачи од оног што предвиђају надлежни.

Економиста Горан Радосављевић каже за Данас да ново поскупљење струје за привреду не представља изненађење с обзиром на то да се таква могућност наговештавала.

– Неминовно је да повећање цене струје за привреду утиче на раст потрошачких цене као и да повећа стопу инфлације. Тако нешто треба очекивати и овог пута. Да ће поскупљења бити није изненађење с обзиром на то да се Србија потписивањем новог аранжмана са ММФ-ом на такве кораке и обавезала – објашњава наш саговорник.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Дојаве о бомбама у школама широм Србије, ученици евакуисани, полиција на терену

Он додаје да је потпуно јасно да Влада Србије оваквим потезом намерава да последице неефикасности у раду Електропривреде Србије надокнаде потрошачи кроз плаћање већих рачуна за коришћење електричне енергије.

– Проблем у таквом начину размишљања је тај што ниска цене електричне енергије није била разлог неефикасног пословања ЕПС-а. И раније је ЕПС имао ниску продајну цену струје али му то није сметало да остварује профит. Сходно томе , јасно се види да су потрошачи ти који ће платити данак лоше пословне политике тог предузећа које је трпело губитке због неодговорног управљања – истиче Радосављевић.

Председник Покрета за заштиту потрошача Србије Петар Богосављевић каже за Данас да је изненађен због тога што ће након повећања цене струје за домаћинства од 1.јануара оне порасти и када је реч о привреди.

– Искрено, надао сам се да ће се са праксом дизања цена прекинути након што је обелодањено да ће од Нове године поскупети за домаћинства. Очито, од оријентације да се са тим настави се не одустаје и епилог су нове веће цене за привреду. То је свакако лоше по интересе потрошача с обзиром на то да се свако повећање цена струје за привреду одражава на цене њених производа и услуга. Тако ће бити и овог пута. Цене ће се повећати а суочићемо се и са новим инфлаторним ударом који ће бити знатно интензивнији него што тврде Влада и Народна банка Србије. Епилог је да ће се на тај начин додатно смањити животни стандард и куповна моћ потрошача – поручује наш саговорник.

Подсећања ради, последњи пут досад струја за привреду је поскупела 1.септембра и од тада њена цена износи 95 евра за мегават сат. У том тренутку то је представљало поскупљење од око 27 одсто.

Прочитајте још:  Вучевић: Андреј Вучић је један од најстручнијих и најфункционалнијих људи у СНС

Г. Влаовић / Данас

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *