Кина извела војну вежбу код Тајвана: САД и Јапан се спремају за рат?

0

Annabelle Chih/Getty Images

Две државе су спремне да се војно умешају у питање Тајвана па зато Кина мора да појача борбену готовост, оцењују стручњаци

Кинеска војска саопштила је да је данас извела вежбе у мору и ваздушном простору у близини Тајвана, као одговор на, како наводи Ројтерс, “неодређену” америчко-тајванску провокацију.

“Предузећемо све неопходне кораке да одбранимо суверенитет и територијални интегритет”, саопштила је команда Источног округа Народноослободилачке војске.

Демонстрација кинеске војне моћи у близини острва Тајван, дешава се свега два дана након што су САД и Јапан, најавиле драматично повећање издавања за војску због “питања Тајвана”.

На тај начин, САД и Јапан су показале да јачају своје оружане снаге и спремају се за рат, упозорио је раније данас за “Глобал тајмс” војни експерт из Пекинга Веј Донгсу, који додаје да су две државе све спремније да интервенишу у тајванском питању.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

То показује њихову спремност да се војно умешају, па зато стручњаци који су говорили за “Глобал тајмс” наглашавају да је неопходно да Кина повећа борбену готовост и припреми се да брани национални суверенитет и територијални интегритет.

Аналитичари оцењују да САД окупљају своје савезнике како би спровели своју индо-пацифичку стратегију у којој је Тајван кључ, док Јапан ову прилику користи да се одвоји од свог послератног међународног статуса, ризикујући да се тако врати на милитаристички пут.

Кина би зато морала да ојача обавештајне, надзорне и извиђачке способности у ваздуху, на копну и под водом, да ефикасно организује поморске и авијацијске снаге за праћење и протеривање непријатељских снага, као и да развија напредније оружје и опрему.

Прочитајте још:  Бајден прети да ће војно бранити Тајван од Кине

Земља међутим неће учествовати у трци у наоружању, већ ће, како кажу саговорници “Глобал тајмса”, националну одбрану земље развијати искључиво на основу својих стварних потреба.

РТ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *