Братић: Почетак суђења хрватским пилотима омета неодговорност Министарства правде

1
почетка

Палата правде (Фото: Весна Веизовић / Васељенска)

Одлагање почетка главног претреса у поступку против четворице хрватских официра, оптужених да су у августу 1995. године ракетирали колону избеглица на Петровачкој цести није ништа друго него последица нестручног и неодговорног поступка Министарства, сматра адвокат Душан Братић.

Ни након шест месеци од подизања оптужнице против хрватских официра Владимира Микца, Зденка Радуља, Жељка Јеленића и Данијела Боровића, оптужених да су  у августу 1995. године ракетирали колону избеглица на Петровачкој цести.

Јуче је до даљњег одложен почетак главног претреса  јер није донета одлука да ли ће се окривљенима судити у одсуству.

Адвокат Душан Братић наводи да одговорност за пролонгирање поступка сноси Министарство правде:

“Најпре да рашчистимо, веће судије Владимира Дуруза зрачи знањем и одлуке доноси сензибилним правничким мозгом и скалпелом, а не секиром, како би то некада јавност желела. А овде није проблем месец дана краћег или дужег поступка у овом предмету,  већ је системске природе. Министарство тако, нестручно и неодговорно поступа у свим другим предметима међународне правне помоћи и сваки пут када би суд евентуално затражио само податак када је замолница уручена иностраном органу, било би исто. То је чињеница утврђена на овом случају. Не можемо очекивати да суд преузима надлежности другог државног органа. Министарство  доставља замолницу уз свој допис који потписује помоћник министра Владимир Винш.”

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

 

Додаје и да су се оштећени три пута писано обраћали помоћнику министра и указивали да суд неће моћи да доноси одлуке јер службеници Министарства правде неће да изврше увид у апликацију „Пошта Србије”, сачине службену белешку о датуму уручења и о томе обавесте суд.

Прочитајте још:  Зашто судија Мирјана Илић штити усташке злочинце?

“То је пошиљка министарства, а не суда. Министарство је дужно да утврди када је инострани орган примио пошиљку. Помоћнику министра је три пута од стране оштећених писаним путем указано да због тога што службеници неће да изврше увид у апликацију Поште Србије и сачине службену белешку о датуму уручења и обавесте суд, суд неће моћи да доноси даље одлуке. Помоћник је изјавио да не зна да ли сме да се сачини службена белешка? Он не зна да ли сме да се изврши оно што је дужност да се изврши.

По среди је апсолутна, фундаментална, некомпетентност лица постављеног на стручну, а не политичку функцију у државној управи. Последице трпе народ и грађани.

Ако не поднесе оставку, треба да буде разрешен од функције до стицања стручности и ослособљеност, ” додаје пуномоћник оштећених.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Братић: Почетак суђења хрватским пилотима омета неодговорност Министарства правде

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *