Дубравка Ђедовић са амбасадором Украјине: Србија се залаже за поштовање територијалног интегритета Украјине и гледаћемо да помогнемо донацијама електроенергетске опреме

0
дубравка ђедовић

Дубравка Ђедовић Негре

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је са амбасадором Украјине у Србији Володимиром Толкачем о изазовима са којим се Украјина и Европа суочавају због рата у тој земљи, билатералним односима и потенцијалима за унапређење сарадње у енергетском сектору, саопштено је из министарства.

Прочитајте још:  Србија се обавезала да азербејџанским гасом разблажи „потпуну зависност“ од Русије
„Србија се залаже за поштовање принципа међународног права и уважавање територијалног интегритета и суверенитета Украјине, као и свих међународно признатих држава. Нажалост, Србија има болна искуства из деведесетих и разуме све неприлике и проблеме са којим се украјински грађани суочавају. Рат је изазвао страдања, миграције и велике поремећаје на светском енергетском тржишту и сви се надамо да ће се што пре завршити. Сагледаћемо да, у складу са својим могућностима, помогнемо донацијама електроенергетске опреме кроз координацију са Енергетском заједницом и Европском унијом. Такође, захвални смо Украјини на принципијелној позицији по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова. Надам се да ћемо, када прилике буду то дозволиле, развијати енергетску сарадњу“, рекла је министарка Ђедовић.

Амбасадор Толкач је истакао да се Украјина суочава са великим проблемима у енергетици и захвалио се на подршци Србије територијалном интегритету Украјине и хуманитарној помоћи коју је Србија пружила његовој земљи.

На састанку је разговарано о потенцијалима сарадње две државе у електроенергетском сектору, потешкоћама са набавком енергената, снабдевању гасом и размени искустава у развоју савремених технологија.

НСПМ/Н1

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *