Опасност од петарди, деца могу да остану и без шаке

0
петарди

(Фото: ХИНА / ЕПА)

На десетине одраслих и деце сваког децембра буде повређено коришћењем петарди и осталих пиротехничких средстава. Управник Клинике за дечју хирургију Института за мајку и дете доктор Ђорђе Крављанац за РТС објашњава да деца због петарди најчешће задобијају повреде шаке.

Иако куповину пиротехнике закон дозвољава само старијима од 18 година, истраживања показују да је половина повређених млађа од 16 година.

Деца углавном лакомислено баратају пиротехничким средствима, не размишљајући много о могућим последицама, кажу стручњаци.

Управник Клинике за дечју хирургију Института за мајку и дете, доктор Ђорђе Крављанац каже да су у време новогодишњих празника честе повреде изазване пиротехничким средствима.

“Повреде могу да се јаве у виду опекотина, које могу више или мање да буду изражене, да захвате већу или мању површину тела. Најчешће су повреде шаке, где деца остану без делова прстију, шаке или делова шаке, ока, бубне опне”, објашњава Крављанац.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Поручује да је најбољи начин да се спрече овакве повреде превенција. “Повреде треба спречити на начин да деци не треба дозволити да дођу у додир са пиротехничким средствима, јер немају сазнања како да их безбедно користе, а нису ни свесна последица”, саветује доктор Крављанац.

Истиче да родитељи и старатељи деце треба да воде рачуна о томе, јер је реч о “тренутку” који може да остави трајне последице за цео живот.

Осим повреда које наносе, петарде изразито сметају деци са аутизмом, али и кућним љубимцима, пише РТС.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *