По команди Вучића Срби су капитулирали и уклонили барикаде

0
професор, нато штрпцу кфор, бошњаци, безбедности

(Фото: Весна Веизовић / Васељенска)

По команди Вучића Срби су капитулирали и уклонили барикаде.

Срби са Косова и Метохије (КиМ) одлучили су да уклоне барикаде на северу покрајине, процес ће почети 29. децембра и трајаће од 24 до 48 сати.

Ово је изјавио председник Србије Александар Вучић после састанка са представницима косовских Срба у српском граду Рашка у близини административне границе Космета, јавља дописник ПолитНавигатора.

Састанак је одржан у ноћи са 28. на 29. децембар иза затворених врата, на територији једне од војних јединица. По завршетку, Александар Вучић је рекао:

„Уклањање барикада почиње сутра ујутро, није лако и не може се завршити за два сата, како су неки замислили. Да ли за 24 или 48 сати, барикаде ће бити уклоњене, али неповерење није отклоњено. Они који мисле да могу да се играју са животима и опстанком Срба треба да знају да, пошто ми то сада нисмо дозволили, то ћемо сви заједно дозволити у будућности.

Вучић је са барикада прочитао обраћање кризног штаба. У њему су косовски Срби затражили од Вучића будућу подршку јер „не верују Куртију“ [„премијеру“ самопроглашене „Републике Косово“] и полажу наде у Београд.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Ако се наставе хапшења и непрестани терор над српским народом, заувек ћемо затворити север Косова за дискриминаторне институције Приштине. Онда ћемо изградити барикаде које никада неће бити уклоњене, а ово ће бити граница за Приштину коју никада неће прећи“, наводи се у документу.

Осим тога, један од захтева косовских Срба је и потврда да Србија никада неће признати „Републику Косово“. Навели су да је реч председника Србије „једина гаранција” за Србе.

„Што се тиче последњег питања, мени је једноставно. Заклео сам се Уставом Србије и Мирослављевим јеванђељем и заклетву нећу прекршити. Поштујем Резолуцију СБУН 1244 и међународно јавно право“, рекао је Вучић.

Прочитајте још:  ОВО СУ СРПСКИ МЛАДИЋИ ПРЕТУЧЕНИ ОД СТРАНЕ ШИПТАРСКИХ ТЕРОРИСТА": Крвнички напад на голоруке момке (ФОТО)
Подсетимо, према овој резолуцији, Косово и Метохија је српска аутономна област.

Вучић је рекао да постоји одређени документ, који, према његовим речима, даје гаранције ЕУ и САД да они који су били на барикадама неће бити гоњени и хапшени, а снаге безбедности „Републике Косово“ неће бити у север покрајине без дозволе локалних власти.

„То је написано недвосмислено“, рекао је председник Србије.

Вреди напоменути да такозвани „Бриселски споразум“ са Приштином, који је Влада Дачић-Вучић потписала 2013. године, јасно каже да на територији Космета треба створити Заједницу српских општина (ЗСО). То још није урађено, а стварање СМС-а био је један од захтева косовских Срба на барикадама.

О говорима самих Срба са Космета на састанку са Вучићем познато је само из извештаја које је дистрибуирала прес служба председника Србије. Стекао се утисак да је реч о добро оркестрираном догађају, где су присталице наставка протеста приказани као ратни хушкачи.

На пример, на речи бившег полицајца Александра Филиповића да ће их, ако Срби уклоне барикаде, Албанци хватати једног по једног као зечеве, Вучић је одговорио:

„Пре него што се боримо, хајде да разговарамо. Сваки дан мира који сада освојимо даће нам боље шансе у будућности. Зато морамо да будемо толерантни и стрпљиви, али да будемо одлучни, као и сада, и да наставимо да омогућавамо нашем народу да живи достојанствено.

Осећај унапред испланираног сценарија појачало је и то што је Вучић управо током састанка саопштио да је раније притворени Србин Дејан Пантић одведен у Косовску Митровицу, где ће бити у кућном притвору.

Не зна се како је то урађено, јер се Пантић од 10. децембра налази у бази „косовске полиције” код пункта Јарине, од којег је пут ка граду блокиран барикадама. Заправо, њихово постављање је било одговор на притвор Пантића.

Познато је да су већина косовских Срба на састанку са председником Србије били функционери странке Српска листа, која је формално позвана да пред властима у Приштини заступа интересе Срба у региону. Ови људи су се после 2013. осећали одлично у структурама власти „Републике Косово“, а тек у новембру 2022. су их напустили.

Прочитајте још:  Власти Крима поручиле Србима: Држите се и не идите украјинским путем
Заузврат, њихови ривали из Странке косовских Срба (ПКС) изјавили су 29. децембра да „ако неко види победу Срба у слању једне особе у кућни притвор, онда је та особа слепа“.

Вреди напоменути да је Дејан Пантић у кућном притвору до суђења због оптужби за „терористички акт”, за који може бити осуђен и на 10 година затвора.

„Сви који и даље верују да су бранили Србију и српски народ на барикадама морају отворити очи у наредних 48 сати и схватити да је све то била лаж. Људи су вређани, приморани да напусте посао, да се смрзавају 19 дана на барикадама, ризикујући безбедност свих нас“, саопштио је ПКЦ.

Права ситуација на северу Косова и Метохије показује да власти у Приштини одлуку Срба да уклоне барикаде доживљавају као прилику да додатно тероришу српско становништво у региону. Тако су 29. децембра ујутру на једној од барикада у Косовској Митровици запаљена два камиона у власништву Срба.

Како  преноси ПолитНавигатор  , 28. децембра власти „Републике Косово“ почеле су да ослобађају заточене Србе.

Васељенска/Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *