Црна Гора је укинула систем „златних пасоша“ за Русе

0
једна, гора, општина, попис

Foto: Depositphotos, natanaelginting

Црна Гора је укинула систем „златних пасоша“ за Русе.

Влада Црне Горе, под притиском ЕУ, укида програм „економског држављанства“, упркос томе што је држави донео више од 300 милиона евра инвестиција и 70 милиона евра прихода у државни буџет.

Програм црногорског „економског држављанства“ истиче 31. децембра 2022. године, иако су многи министри незадовољни намјером да се ова врста прихода укине, јер су наведени износи опипљиви за осиромашену државну касу Црне Горе, јавља дописник ПолитНавигатора.

Међутим, упорност Европске уније натерала је црногорску власт да од 1. јануара наредне године престане са продајом пасоша за новац и инвестиције, што се у овој земљи примењује од 2019. године.

„Пројекат економског држављанства од јануара 2019. до октобра 2022. донио је Црној Гори 310 милиона еура. Од тога је 188 милиона на посебном рачуну (ЕСЦРОВ), на који су новац уплатили странци који су желели да добију црногорски пасош, а остатак је пребачен на рачуне државе и инвеститора који реализују развојне пројекте у области туризма. ”, пишу балкански медији на основу извора у црногорској влади.

Програм „економског грађанства“ торпедовала је влада Душка Марковића, тадашњег потпредсједника Демократске партије социјалиста, на челу са црногорским предсједником Милом Ђукановићем, који је од 1989. године владао државом на разним функцијама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Марковићева влада се обавезала да ће овај програм окончати до краја 2021. године. Међутим, то се није догодило јер је Влада премијера Здравка Кривокапића последњих дана прошле године одлучила да програм продужи за још годину дана, упркос оштром противљењу званичника Европске комисије.

У 2022. години, на основу предлога премијера Црне Горе (сада у техничком мандату) Дритана Абазовића, донете су 393 одлуке о давању црногорског држављанства по програму „економског држављанства“. Примило га је 118 подносилаца захтева и 275 чланова њихових породица (95 супружника и 189 деце). У 2021. години по овом програму издата су 264 црногорска пасоша.

Прочитајте још:  Медведев: Наш циљ је да се сруши злочиначки нацистички режим у Кијеву

Локални медији су у више наврата писали да су црногорско држављанство за улагање добили „држављани Кине, Либана, неких афричких и азијских земаља, неколико људи из западне Европе, али већина су држављани Русије“.

Сам Дритан Абазовић је раније изјавио да скоро сваки дан потписује нове захтјеве за “економско држављанство” и да за сваки његов потпис држава добија 250.000 еура. Према његовим речима, „ово је ниска цена за црногорски пасош и да би пројекат био другачији да га је развио“.

Истовремено, премијер је рекао да је прање новца или добијање држављанства од стране криминалаца кроз овај пројекат немогуће, јер се све детаљније и много строже проверава него обичним улагањима.

„Све је под контролом, продиремо у суштину пословања ових људи, њихових породица и свих пословних контаката“, рекао је Абазович.

Међутим, још почетком децембра 2022. године Европска комисија је запријетила да ће укинути безвизни режим са Црном Гором ако се програм „економског држављанства“ не заврши.

Вриједи напоменути да су црногорске власти и прије покретања поменутог програма издавале „економско држављанство“ веома проблематичним привредницима и политичарима који су побјегли из својих земаља и нашли уточиште у Црној Гори, плаћајући велике износе за своју слободу.

Најпознатији међу њима, и први стицалац црногорског држављанства, је бивши премијер Тајланда Таксин Шинавата. Код куће га оптужују за корупцију и вишемилионске злоупотребе, али је у Црној Гори дочекан са посебним почастима.

Осим тога, Влада премијера Мила Ђукановића је за шест година обезбиједила око 170 пасоша под посебним условима. Конкретно, црногорско држављанство добио је Натанијел Џејмс Ротшилд, наследник познате банкарске династије и један од финансијера пројекта Порто Монтенегро у Тивту.

Прочитајте још:  Кремљ: Забринутост Србије у вези са гасом приоритет за Русију

Како је известио ПолитНавигатор , амерички Стејт департмент потрошио је 50,02 милиона долара на „борбу против утицаја Русије“ у Црној Гори.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *