Улога Москве у смањењу ескалације на Косову

0
барикаде, курти,косовске

КФОР код барикада у Рудару (Фото: Весна Веизовић / Васељенска)

Улога Москве у смањењу ескалације на Косову.

Председник Србије Александар Вучић захвалио је Русији на политичкој подршци током следеће рунде сукоба Србије и Косова са Метохијом. Он је то рекао новинару ТВ Пинк пре састанка са становницима ових територија.

„Бесконачно много пута ћу се захвалити Русији на подршци коју нам пружа“, рекао је српски лидер, а преноси ТАСС.

Вучић је истовремено нагласио да је Београд принуђен да води преговоре о деескалацији сукоба са западним земљама, односно „са онима који су на страни непризнатог Косова“.

„Разговарамо са пристрасним људима. Реч је о људима који се не придржавају Резолуције 1244 (Резолуција Савета безбедности УН 1244 је основни међународно-правни документ који предвиђа распуштање свих паравојних снага косовских Албанаца и омогућава присуство искључиво међународног мировног контингента на територији Косова. – РТ), уништили су је људи који су бомбардовали ову земљу. А ми са њима разговарамо јер су њихове снаге на Косову и Метохији“, нагласио је српски лидер.

Вучић је раније позвао Србе да демонтирају барикаде на Косову и оду кућама након што су САД и ЕУ пружиле безбедносне гаранције грађанима Србије који учествују у протестима против поступака руководства делимично признатог Косова, кршећи њихова права.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Вучић је 28. децембра на свом Инстаграму* објавио да је на Косову и Метохији одржан мир, а сутрадан, 29. децембра, наредио је да се укине стање високе приправности оружаних снага земље.

Москва је више пута изразила подршку српском руководству по питању Косова. Тако је 12. децембра Министарство спољних послова Русије објавило одговор званичне представнице ресора Марије Захарове на питање медија у вези са заоштравањем ситуације на Косову. Захарова је у разговору са новинарима истакла да ће Русија наставити да помаже Србији у одбрани својих легитимних интереса по питању Косова.

„Наставићемо да помажемо Београду да брани легитимне националне интересе у вези са Косовом на основу Резолуције Савета безбедности 1244, која остаје на снази без икаквих изузетака и која пружа реалну шансу за изналажење уравнотеженог, праведног решења косовског проблема, у складу са међународног права“, рекла је Захаров.

Према речима руског дипломате, Приштина је „уз прислушкивање Сједињених Држава и Европске уније“ заузела курс ка строжим репресијама над Србима на Косову уз употребу „директног етнички мотивисаног насиља“.

Касније, 21. децембра, часопис Интернатионал Аффаирс објавио је чланак руског амбасадора у Србији Александра Боцан-Харченка, у којем је он потврдио намеру Москве да помогне Београду у одбрани његових законских права у ситуацији око самопроглашеног Косова.

„Србија зна да увек може да се ослони на Русију… Наставићемо да блиско сарађујемо са Београдом у заштити легитимних права Србије у вези са покрајином Косово и Метохија. Наше главно оруђе је значајан потенцијал Русије као сталне чланице Савета безбедности УН (наравно, под условом да ће иницијатива припасти Београду)“, рекао је руски амбасадор.

Став Руске Федерације, која је на страни Србије у ситуацији око самопроглашеног Косова, саопштио је 28. децембра и прес-секретар председника Русије Дмитриј Песков.

„Подржавамо Београд у акцијама које се предузимају… Србија брани права Срба који живе у близини у овако тешким условима. И наравно, оштро реагује када се та права крше“, рекао је портпарол Кремља.

Још један круг ескалације

Подсетимо, ситуација на Косову и Метохији нагло је ескалирала почетком децембра, када су косовски специјалци заузели зграде изборних комисија на северу Аутономне области, а блокирали и северни део града Косовска Митровица. Косовска полиција је касније ухапсила једног од својих бивших колега, који је у новембру одлучио да поднесе оставку у знак протеста против поступака Приштине. Званичници косовских органа за спровођење закона рекли су да осумњиченог притвореника за тероризам. Међутим, под притиском јавности, бивши полицајац је 28. децембра пуштен из притвора и одређен му је кућни притвор.

Прочитајте још:  Србија за деценију изгуби читав један град због смога
Вреди напоменути да безбедносне снаге Косова немају право да уђу на северне територије региона без дозволе челника четири српске општине, о чему сведоче и договори постигнути 2013. године.

Као одговор на незаконите акције Приштине, српско становништво је барикадама блокирало путеве у неколико насеља.

Заузврат, косовска полиција блокирала је прелазак пункта Јарине за аутомобиле и пешаке из Централне Србије. Поред тога, власти самопроглашеног Косова ставиле су своје безбедносне снаге у пуну приправност. Након тога, Вучић је, у саопштењу које је кружило његовим друштвеним мрежама, обећао да ће заштитити Србе. Касније је Београд довео све јединице Министарства унутрашњих послова у највиши степен борбене готовости.

У контексту заоштравања ситуације, председник Србије је у етеру националне телевизије РТС најавио да намерава да упути захтев НАТО-у за улазак контигента српске полиције и војске на Косово у складу са Резолуцијом Савета безбедности УН. 1244. Истовремено, Вучић је признао да би ово питање могло да се изнесе на расправу у самом Савету безбедности УН.

“Омогућава вам да задржите чврст став”

Како је приметио Владимир Путјатин, ванредни професор Катедре за историју јужних и западних Словена Историјског факултета Московског државног универзитета, у овом тренутку говоримо о „замирењу“ ситуације око косовског питања. Према његовим речима, то је у великој мери омогућено захваљујући подршци српских власти из Русије.

„Тешко је говорити о наступу свеобухватног мира у региону, који је и даље тачка напетости на Балкану. Косовски проблем је и даље изузетно акутан. Али ситуација би била много мање позитивна за Србе да их Русија није подржала у овом процесу. Москва заиста доследно пружа све врсте дипломатске и политичке подршке руководству Србије по питању Косова и Метохије“, рекао је експерт у разговору за РТ.

Таква помоћ Москве је, сматра Путјатин, одлучујући фактор у коме Београд има прилику да се одупре Западу који жели да убеди српске власти да признају Косово.

„САД и Европска унија на све могуће начине гурају Србију да прогласи територије Косова независном државом. Истовремено, подршка Руске Федерације је омогућила и омогућава актуелним српским властима да задрже своју чврсту позицију, да је бране, укључујући и током разних преговора, посебно у Бриселу или у Сједињеним Државама. Запад стално поставља питање признавања Косова, али захваљујући безусловној позицији Москве, Београд успева да се избори за своје територије, штитећи права Срба у региону“, рекао је аналитичар.

Стеван Гајић, научни сарадник Института за европске студије у Београду, такође скреће пажњу на водећу улогу Москве у конфронтацији Србије са Западом по питању Косова. Према његовим речима, да није било подршке руских власти, руководство Србије не би могло да се супротстави покушајима западних сила „да све сведу на проглашење Косова независном државом“.

„Улога Москве је изузетно важна: да Србија није имала ту подршку, Београд би одавно изгубио садашње преговарачке позиције“, сматра српски аналитичар.

„Могућа би била и опција да се косовске територије признају као независне, јер тада српско руководство не би имало јаког и утицајног савезника. Али Москва се све ово време суштински држала става да брани међународно право – а самим тим и суверенитет Србије на целој њеној територији, укључујући Косово и Метохију“, рекао је Гајић у коментару за РТ.

Истовремено, он је истакао да су овог месеца српске власти, уз подршку Москве, својим деловањем доказале да намеравају да се боре за Косово до краја.

„Према последњим Вучићевим изјавама и корацима Београда, јасно се видело да српске власти не блефирају када кажу да су спремне да пошаљу своју војску на Косово ако тамо почне погром и активније угњетавање етничких Срба. . Истовремено, косовско руководство је, заправо, претило Београду да ће силом растерати Србе – Приштина је ту намеру демонстрирала деловањем својих специјалних снага“, рекао је експерт.

Истовремено, аналитичари су сагласни да ће у будућности уследити ново заоштравање ситуације у региону због незаконитих корака косовске стране, која често делује „по налогу Запада”.

„Од стране Приштине не видимо праве кораке за деескалацију овог сукоба, отклањање његових узрока. Друштво на Косову и Метохији је и даље подељено по националној линији, а ова конфронтација нигде није нестала. Стога смо последњих година сведоци перманентне ескалације напетости ситуације на страни Приштине. Било би наивно веровати да ће косовско руководство одједном дијаметрално променити курс и почети да се труди да одржи стабилност у региону“, закључио је Путјатин.

* Мета производ, активност призната као екстремистичка, забрањена на територији Русије одлуком Тверског суда у Москви од 21.03.2022.

Ирина Таран, Елизавета Комарова ,РТ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *