Оптужница за ратни злочин над заробљеним припадницима ВРС

0

(фото:Политика)

Оптужница за ратни злочин над заробљеним припадницима ВРС.

Тужилац Посебног оделења за ратне злочине подигао је оптужницу против седам припадника 511. Славне брдске бригаде такозване Армије БиХ који се терете за ратни злочин против заробљеника припадника Војске Републике Српске на подручју Босанске Крупе 1995. године.

“Оптужница је подигнута против Сенада Бужимкића (65), Ризаха Фајића (66), Алмир Сефић (53), Ермина Кадића (58), Амира Патковића (53), Ирфе Велагића (56) и Суада Несимовића (51) који се терете да су починили кривично дело ратни злочин против ратних заробљеника” – саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Оптужени се терете да су за време рата и оружаног сукоба у БиХ у својству командатна и припадника 511. Славне брдске бригаде такозване Армије БиХ поступали супротно одредбама Женевских конвенција о заштити ратних заробљеника за време рата.

Приликом напада такозване Армије БиХ на положаје ВРС у рејону Кобиљака, Осмаче и Ћојлука на подручју општина Босанска Крупа од друге половине маја до половине јула 1995. године, заробљено је и стављено ван борбених дејстава најмање 25 припадника ВРС, од којих су четворица одмах убијени, а престалих 21 одведени у заробљеништво и држани под надзором Војне полиције 511. бригаде такозване Армије БиХ.

Они су оптужени да су у више наврата лично, са другим лицима, учествовали у одвођењу заробљеника и њиховим убиствима, од којих је део заробљеника убијен из ватреног оружја, а део заробљеника тучен до смрти дрвеним колчевима и другим предметима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“На наведени начин убијено је најмање 25 заробљених припадника ВРС” – додаје се у саопштењу.

Прочитајте још:  Алијини "борци" поново прете: Коме смета љиљан нек се сели из БиХ

Тела убијених заробљеника размењена су и пронађена током 1995. и 1996. године, а тело једне жртве пронађено је 2004. године.

Наводе оптужнице тужилаштво ће доказивати позивањем 118 сведока, од чега шест сведока уз додељене мере заштите, три стручна вештака и прилагањем више од 180 доказних материјала.

Оптужница је прослеђена на потврђивање Суду БиХ.

РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *