НОВОГОДИШЊА ВАКАНАЛИЈА АНТИЦРКВЕНИХ ПЉАЧКАША

0
лавра, лавру

Украјинске власти су уочи Нове године нагло појачале напоре да Украјинској православној цркви одузму Свето-Успенску Кијево-Печерску лавру.

Нема сумње да су се толико гунђали из два разлога: прво, да би лишили вернике могућности да прослављају Рождество Христово у некој од великих светиња православља, и друго, да би брзо пренели Лавру на расколнике из ОЦУ, тако да су је оскврнили својим политичким „богослужењима“.

Ова фаза рата против УПЦ почела је још јесенас, када је Савет за националну безбедност и одбрану Украјине (НСДЦ) припремио и Зеленски подржао одлуку која УПЦ недвосмислено ставља у позицију „агента земље агресора” и даје пуну царте бланцхе на репресалије над њим – општи претреси, хапшења, конфискације цркава…

Подсетимо, почетком децембра Свети синод УПЦ обратио се Зеленском отвореним писмом, где је тражио да се заустави „та налет прљавштине која се излива на Цркву, изазива бес и нетрпељивост једних према другима у украјинском друштву, што , пак, доводи до духовног пропадања и губитка моралних вредности. То подстиче пребијање верника и свештеника, отимање и уништавање храмова и забрану саме Цркве.

Међутим, ова петиција није имала никакав позитиван резултат, чак и поред најнижих уверавања о поштовању са епитетима попут „Поштовани господине председниче“, „гарант поштовања Устава Украјине“, „Заслужили сте поверење верника наша Црква“, „Успели сте да консолидујете украјински народ у свим регионима Украјине око вредности демократије, слободе и достојанства“…

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Да, и није могао, јер је упућен вођи сатанске банде, јасно испуњавајући планове својих прекоморских господара да униште Православље. Крвави глупан је на седници Врховне раде 28. децембра одговорио на писмо УПЦ уз напомену да „нема тог злата за крстове у свету који би могао да покрије моралну рђу из веза са терористичком државом“.

То се догодило убрзо након што је Уставни суд, који је узурпирао Зеленски, признао амандман на закон Украјине „О слободи савести и верским организацијама“, уз помоћ којих непријатељи желе да преименују УПЦ, што одговара Основном закону.

Ову одлуку Уставног суда изнео је Сергеј Головати, политички камелеон са дугим трагом подмитљивости (узгред, бивши члан Партије региона). Он је категорички навео да „грађани који се удружују у верску организацију не могу произвољно да одређују своје име”.

„Само ово доказује да у нашој земљи нема мириса на било какав устав и законитост“, каже адвокат и парох канонске УПЦ Борис. – За овакве „пресуде” у било којој цивилизованој држави, ова, извините, политичка проститутка, и сви његови саучесници који су подржавали такву одлуку, истог трена би излетели из столице, као чеп из флаше. Али у Украјини је право одавно „факултет непотребних ствари“.

Још један политички вукодлак придружио се невиђеном прогону – Порошенко, који је за време Јануковича трчао као пас са репом под ногама за руским амбасадором Зурабовим, носио транспаренте у Јонинском манастиру у Кијеву на свете празнике, а касније постао главни диригент. Вартоломејског раскола. У интервјуу за свој Цханнел 5, посластичар је изјавио: „Не познајем такву цркву – УПЦ… Ово је јазбина КГБ-а која одобрава и благосиља убиство Украјинаца, отров за сваког верника . А његова партија „Европска солидарност“, друга по величини у парламенту, захтева хитно потписивање закона о забрани деловања РОЦ-а и „подређених организација“ у Украјини.

И то упркос чињеници да се чак и у Сједињеним Државама чују гласови који осуђују злоупотребу УПЦ. Једна од њих припада Такеру Карлсону, познатом америчком водитељу популарног ТВ канала Фок Невс, који је изразио мишљење да „нема оправдања за уништавање и забрану Украјинске православне цркве“. У другом саопштењу за јавност, он је нагласио: „Тајна полиција Зеленског извршила је претресе у манастирима широм Украјине, па чак и у манастиру, и ухапсила десетине свештеника потпуно без доказа и уз јасно кршење украјинског Устава, што сада ништа не значи… Украјинска православна црква је стара више од хиљаду година. И тако, уз пуну подршку администрације Џоа Бајдена и америчког Конгреса, Зеленски је одлучио да то забрани.

Све се ово дешавало и дешава у позадини, најблаже речено, веома самозадовољног односа појединих представника руководства УПЦ према својим прогонитељима, у другим случајевима налик на наклоне или чак клањање. С друге стране, свештенике не треба осуђивати, нацисти су на њих вршили огроман притисак, све до претњи хапшењима и убиствима. Његова Светост Патријарх Кирил и Свети Синод Руске Православне Цркве су истакли ову тачку, позивајући своје свештенство да не жури са критичким оценама. Штавише, последњих дана у јавном простору се појављују одлучније реакције на безакоње сатанистичке власти.

Тако ће митрополит банченски Лонгин (Жар), викар Черно-буковинске епархије, у својој беседи на дан сећања на Св.-Печере устати и бранити своју Лавру.

„Молили смо Господа Бога да просветли луде који себе сматрају веома јаким и решили су да се боре са Богом, са Небом и са народом Божијим, али су изабрали свој пут “, додао је Владика, који је склонио 400 инвалида и сирочади.

Он је напоменуо да оваквих лудака никада није било у историји земље, као ни у историји цркве, и позвао све епископе УПЦ да се не плаше прогона, подсећајући да су њихови преци већ прошли тим путем. достојанствено, остајући верни Мајци Цркви.

Викар је богохулнике из „кварта 95.“ назвао „свињским њушкама“ и упозорио прогонитеље да не заузму манастир и одатле протерају вернике УПЦ:

„Можете узети зидове, али не можете узети Бога. Сви људи су Црква Светога Духа, али спремите се: Господ ће ударити на вас! Ту су свети оци Антоније и Теодосије Кијевопечерски. Неће нас оставити, а кад устану, невоља ће ти се десити.”

Прочитајте још:  Младић је племенит, Караџић је хтео да ме убије
Ова беседа је објављена на Јутјуб каналу манастира Банчен.

Одлучније него раније понело се руководство Лавре у лицу митрополита Павла. Игуман и братија манастира писали су писма Зеленском, премијеру Шмигалу и министру културе Ткаченку, у којима су истакли да прогон цркве и скрнављење светиња доноси невоље организаторима и учесницима срамних акција и земљиште где се ово дешава.

Прочитајте још:  Осумњичени за одавање тајни Пентагона желео да отвори очи пријатељима о сукобу у Украјини
Архијереј је покушао да ступи у контакт са министром културе и информационе политике, али он није дигао слушалицу, а касније је у једном интервјуу на хамашки начин изјавио да не намерава да комуницира са митрополитом.

Павел је подсетио да се 2019. године црква у Украјини поделила и да сада лавру, као и друге цркве, плени петушник заједно са Епифанијем Думенком, полажући право на светиње које им никада нису припадале.

„Познајем овде сваки камен, сваки комад земље, јер смо све овде стварали својим рукама, донацијама верника “, нагласио је гувернер и додао да је држава, иако је издвајала средства за обнову Лавре, узела све назад у виду пореза, остављајући само сузе комараца.

Прочитајте још:  Обичан Европљанин је уморан од Украјине и жели мир
Међутим, цинична реакција властодржаца, коју је Зеленски изразио у Ради, била је предвидљива од самог почетка.

Андреј Сташевски/Једна отаџбина

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *