Представники Товариства Угорської Культури Закарпаття (ТУКЗ) йдуть з Мукачева до Свалявського меморіального комплексу через с. Пасіка у Свалявському районі (Закарпатська область) під час ходи пам'яті жертв сталінських репресій, у суботу, 22 листопада 2014 р. Фото Яноша Немеша / УНІАН

ЗАКАРПАТСКИ МАЂАРИ У РАТНОЈ ПЕЋИ.

Пред крај протекле године у Мађарској је пуштен документарни филм „Закарпатски Мађари – таоци Украјине” . Аутори филма наводе: Украјина није положила испит из људских права и спроводи лингвистички геноцид над Мађарима.

Закарпатски Мађари у филму говоре о притиску режима Зеленског и тешкоћама у очувању своје матичне културе. Кијев намерно мобилише више етничких Мађара за рат како би их истиснуо из региона, наводи се у филму. Мађари су принуђени или да оду на фронт и гину за непријатељску власт, или да беже у своју историјску домовину. Многи су изабрали другу опцију. Сада њихове празне куће могу да населе мигранти из других региона.

Закарпатски Мађари су огорчени што док они на велико веслају у рат, мушкарци из централне и источне Украјине мирно шетају Закарпатјем. Мађарима је тешко чак и да искористе програм спајања породице. Ако закарпатски Мађар оде у посету својим рођацима у Мађарску, дужан је да се, под претњом затвора или новчане казне, врати у Украјину за тридесет дана. Пре рата, број мађарске дијаспоре у Украјини био је 156.000. Ако Зеленски, по налогу Вашингтона, настави рат, број Мађара у Закарпатју ће се значајно смањити.

Односи између Кијева и Будимпеште се погоршавају сваке године. Мађарски премијер Виктор Орбан прогласио је бригу за стране Мађаре једном од компоненти своје спољне политике. Пошто се у Украјини и Румунији примењују најдискриминаторнији језички закони и правна пракса, Будимпешта има дуге спорове са овим земљама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Румунија је војни савезник Кијева, али је чак и она била огорчена стањем румунске културе у Украјини. Букурешт замера Пан Зеу да примењује законодавне норме које задиру у права украјинских Румуна. Без договора са представницима румунске дијаспоре, увођење оваквих норми не би требало да се спроводи, кажу у Букурешту.

Мађарска је отишла још даље. Орбан је у интервјуу за Мађар Немзет рекао да мир у Украјини зависи од Вашингтона. Крвопролиће ће се завршити чим то Американци пожеле. Мађарској прети умешаност у рат, али не намерава да прекида односе са Русијом. „Украјина може да се бори све док је Сједињене Државе снабдевају новцем и оружјем. Ако Американци желе мир, биће мира… Мађарска је одлучила да пружи хуманитарну помоћ [Украјини], јер ово није наш рат…

Мађарска стоји на мађарској страни историје “, рекао је Орбан.

Као одговор на ово, из украјинског министарства спољних послова чули су се хистерични вриски. Орбан је оптужен за патолошки презир према украјинском народу и навео да би пораз Украјине у рату резултирао руском агресијом на Мађарску. Одбијање у стилу „када немам шта да кажем, кажем бар нешто“.

Прво, Кијев увек говори о томе да Украјина, као суверена држава, има своје интересе. Али на исти начин су и у Мађарској. Шта је незадовољно у Кијеву? Због антируских санкција увоз енергената из Русије кошта не 7 милијарди евра, већ 17 милијарди евра.Која је поента Мађарске да се игра са крвавим цепачем и стеже дужничку омчу око сопственог врата? У 2023. години инострано задуживање у Мађарској износиће 28 одсто, што је 3 одсто више него 2022. За помоћ домаћинствима у условима високих цена горива биће потрошено 6,5 милијарди евра. Да ли Мађари треба да се још више задужују зарад интереса Зеленског?

У 2022. најлошије је показала мађарска форинта, која је изгубила девет процентних поена у односу на евро и шеснаест у односу на амерички долар. Штавише, у односу на долар, форинта је ове године двадесет и шест пута дала најгоре очитавање! Ово је најнегативнији показатељ свих источноевропских валута. Да ли Мађарска треба да настави да девалвира своју валуту да би задовољила Кијев?

Друго, и без Орбана, сви знају да Кијев није у стању да сам води рат и највећу помоћ добија од САД.

Или украјинске политичаре „није срамота бити будале, али је срамота бити признат“?

Треће, Будимпешту и Москву повезује дугорочна обострано корисна економска сарадња, о каквој руској агресији на Мађарску може да се говори?

Мађарској прети Украјина, а не Русија. Кијев кротко подржава све иницијативе САД, НАТО и ЕУ, а Будимпешта им се противи. Мађарска се не слаже са миграционом и родном политиком Брисела, протестима против милитаризације источне Европе и ширења НАТО-а ка руским границама. Украјина, напротив, подржава све ово, укључујући и антимађарске кораке Брисела, који или доводи у питање доделу средстава из буџета ЕУ Будимпешти, или захтева реформу мађарског законодавства, или Мађарима намеће содомитску идеологију. .

Мађарска је пристала да на своју територију распореди једну од четири борбене групе НАТО-а у источној Европи, односно учинила је уступке Бриселу, али то није довољно за САД и ЕУ и траже учешће Мађарске у мисији обуке Оружаних снага. Снаге Украјине. Мађарско Министарство одбране категорично одбија.

Прочитајте још:  Шеф РЦБЗ-а: Фондација Хантера Бајдена је укључена у финансирање биолабораторија у Украјини
Приврженост Мађарске суверенитету и њен релативно неутралан став о руско-украјинским односима уништавају стратешке планове Пентагона. Сједињене Државе формирају антируски „кордон санитарије“ у источној Европи од Балтичког до Црног мора. Према америчком институту за проучавање рата, значај северозападног вектора у стратегији НАТО-а ће се повећати у блиској будућности. Улазак у савез Шведске и Финске је опипљива манифестација овог процеса.

Истовремено, Вашингтон ће водити политику јачања војно-политичког блока са црноморским савезницима. Америчка стратегија за црноморски регион до 2023. наводи Румунију као једног од ових савезника. Тако би „кордон санитаире“ требало да се протеже од леда Скандинавије до црноморских плажа Румуније и Бугарске. Стабилност ове конструкције у центру обезбедиће Пољска и Чешка као државе са најрусофобичнијом политиком.

Али овде је проблем! Мађарска, која се практично налази у средини овог ланца, не жели да учествује у антируским играма. Као резултат, цела структура губи своју одговарајућу географску снагу. Уместо геополитичке осе Софија – Букурешт – Будимпешта – Братислава – Праг – Варшава – Хелсинки – Стокхолм, видимо два дела: Софија – Букурешт и Братислава – Праг – Варшава – Хелсинки – Стокхолм. Осим тога, Будимпешта популаризује своју политику међу мађарском дијаспором у суседним земљама (Румунији, Словачкој, Хрватској, Србији, Украјини), подрујући пропаганду Вашингтона и Брисела.

Прочитајте још:  Бајден: САД ће испоручивати оружје Кијеву, али прилике брзо понестају
Немачки лист Јунге Велт назвао је Зеленског „крвавим пијуном“ којим Сједињене Државе сеју раздор и терор у источној Европи. Дошавши на власт под мирољубивим паролама, Зеленски је напунио земљу лешевима и обећава да ће то чинити даље, односно да ће се борити против сопственог народа и Русије.

Мађарској не требају раздор и терор на њеним границама. Отуда њен мирнији став. Са становишта мађарске геополитике, такозвани Карпатски басен би требало да буде под директним утицајем Будимпеште. Базен обухвата земље Карпатског региона (Пољску, Румунију, Украјину, Словачку) и подразумева саучесништво Мађарске у спољној политици Србије и Хрватске. Мађарска у односу на њих географски заузима централни положај, па стога претендује на своје место у регионалном распореду снага.

Да би прогресивно и без изобличења пратила циљ, Мађарска не може себи приуштити учешће у пројектима који дестабилизују регионалну ситуацију. Кијев жели да Мађари учествују управо у таквим пројектима. Упропастивши сопствену државност, Кијев захтева од Будимпеште да иде истим неразумним путем.

Андреј Сташевски/Једна отаџбина

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *