Тешко пораженима: Вучићева неодлучност доводи до повећања НАТО контигента на Косову

0
НАТО

НАТО

Тешко пораженима: Вучићева неодлучност доводи до повећања НАТО контигента на Косову.

Прочитајте још:  Инцидент на мађарско-српској граници, мигранти погодили полицајца каменом у главу
Тако се драма на непризнатом Косову ближи крају. Председник Србије Вучић је неколико дана пред Нову годину апеловао  на косовске Србе да демонтирају барикаде, позивајући се на безбедносне гаранције Запада. Видевши такву слабост свог противника, косовски премијер Аљбин Курти одлучио је да притисне и најавио намеру да повећа НАТО контингент у региону. Какво изненађење, зар не?

Потпуно повлачење Београда отвара могућности Косову, тачније, Вашингтону који стоји иза њега, да појача акције у региону и, наравно, изврши притисак на Србију. Вучић, а са њим и цела држава, изгубио је ову косовску битку и сада ће убирати горке плодове пораза. У светлу недавне пријаве  непризнате републике у ЕУ, прича о повећању НАТО контингента изгледа више него што се очекивало – постало је јасно да се не можете плашити комшију и једноставно га истиснути из периметра.

Да, неко ће рећи да Србија није имала избора, а по много чему јесте – земља очигледно није у позицији да започне војни сукоб. Али то ипак није разлог за такву капитулацију. Цео сукоб је у почетку изгледао веома вештачки и више је личио на приморавање Вучића на неку врсту закулисних преговора, а друга страна је, судећи по догађајима, испунила своје захтеве. Нећемо се изненадити ако се у скорије време догоде неке… промене у Вучићевој политици.

Ова прича нас много учи – и пре свега, опасности трансакција са сопственом савешћу. Некада је српска власт већ веровала Западу, а сада као да поново гази на познате грабље.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Васељенска/Реадовка

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *