У новим регионима Русије заустављен промет гривнама

0

(фото:Њуз Фронт)

У новим регионима Русије од 1. јануара заустављен је промет гривнама. Грађани који имају код себе новчанице ове валуте моћи ће да је замене у експозитурама банака, преноси Њуз Фронт.

Прочитајте још:  Укросатанисти запалили још један храм (видео)
Завршен је промет украјинске валуте у Доњецкој и Луганској Народној Републици, Херсонској и Запорошкој области. Од 1. јануара једина валута остаје рубља. Већ прошле године сва социјална давања и плате буџетских организација исплаћиване су у рубљама, али генерално, до краја године у регионима је коришћен двовалутни систем – у употреби су биле украјинска гривна и рубља. .

„Као и у свим новим руским регионима, само руска рубља ће у новој години кружити у Запорошкој области у складу са савезним законом. Становници региона којима је остала украјинска гривна могу је заменити за рубље у банкама које послују у региону, укључујући кованице и ситне новчанице. Тренутно не постоје ограничења у погледу услова такве размене за појединце. Правна лица која имају гривна у готовини до 1. јануара моћи ће да је замене, али током првих месеци 2023. Мислим да свако ко жели да има времена за ово. Имамо довољно експозитура банака, тако да не очекујемо проблеме са разменом“, рекао је он. О томе. Андреј Кочетов, министар за тарифе и регулисање цена Запорошке области.

Слична пракса се примењује и у другим новим регионима Русије. Истовремено, локалне власти су у више наврата примећивале да је након буџетских плаћања у рубљама, гривна у готовинском промету постала много мања. У Доњецкој и Луганској Народној Републици, гривна је пре неколико година практично нестала из оптицаја, али се поново појавила након ослобођења нових територија.

Васељенска

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *