Горажде: Злочинац пресудио сам себи

0
ратни злочинац

ратни злочинац (фото:Горажде онлајн)

Горажде: Ратни злочинац осумњичен за покољ Срба у Јошаници на Никољдан 1992 пресудио је синоћ сам себи, преноси Спутњик.

Бивши припадник такозване Армије РБиХ Мурис Хаџиахметовић, који је у децембру био ухапшен због сумње да је починио ратни злочин на Србима, извршио је самоубиство у Горажду.
Полиција је тијело Хаџиахметовића пронашла синоћ у 22.45 часова у Улици 22. мај у близини кампа Мото-клуба „Горажде“, преносе федерални медији.
Увиђај су обавили припадници Сектора криминалистичке полиције и мртвозорник, који су потврдили идентитет, а сви трагови указују да је реч о самоубиству почињеном из ватреног оружја.
Хаџиахметовић је један од шесторице бивших припадника такозване Армије РБиХ из Горажда који су ухапшени у акцији Агенције за истраге и заштиту на подручју Горажда и Сарајева 13. децембра.
Тужилац Владимир Симовић предложио је мере забране за осумњичене Рашида Собу, Закира Јамака, Адема Фехрића, Шефку Глушца и Муриса Хаџиахметовића, које је претходно пустио на слободу без икаквих мера забране.
Они су осумњичени да су као команданти и припадници Вишеградске бригаде такозване Армије БиХ учествовали у нападу на село и да су починили злочин, а из Тужилаштво наводе да су жртве након злочина пронађене и идентификоване. У предмету је извршена опсежна истрага Тужилаштва са више партнерских полицијских агенција и институција, као и прикупљање великог броја доказа о почињеном злочину и извршиоцима.
У освит зоре на Никољдан, 19. децембра 1992. године, припадници такозване Армије БиХ ушли су из правца Горажда десном обалом Дрине у залеђе српских положаја и, палећи све пред собом, на кућном прагу док су се спремали да сломе славски колач, масакрирали српске жене, старце и децу.
Убијено је 56 мештана, а многи од њих на језив начин, одсецањем делова тела. Међу жртвама била је 21 жена и троје деце, која су претходног дана са родитељима дошла из Фоче да на селу дочекају Светог Николу.
Десетак заселака Горње Јошанице у општини Фоча избрисано је са географске карте, попаљене су, не само куће, већ и помоћни објекти, уз нејач убијана је и стока, а где су то стигли, злочинци су чак посекли и стабла воћака, пренела је РТРС.
Спутњик/РТРС
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=PtjY8MCY_-8&t=18s

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *