Хаос у Пљевљима: Град данима без сата чистог ваздуха становници “отишли” на Жабљак

0
Пљевља ваздух

Пљевља ваздух (фото:ИН4С)

У Пљевљима, најсевернијем граду Црне Горе последњих дана влада прави хаос. Иако је у граду ваздух константно загађен последњих дана становници су без и једног сата чистог ваздуха.

Електропривреда Црне Горе (ЕПЦГ) данас је организовала бесплатан превоз аутобусима за грађане Пљевља на Жабљак, како би боравили на чистом ваздуху, с обзиром да се у најсевернијем црногорском граду ових дана биљежи енормно загађење.

Полазак аутобуса био је заказан за 11 сати испред зграде Општине Пљевља, а на Жабљак је отишао велики број грађана, већином омладина. Места није било за све заинтересоване, јер није било довољно аутобуса. На Жабљак су пошла два велика аутобуса и три минибуса.

Извршни директор ЕПЦГ Никола Ровчанин је Вијестима раније казао да ће за превоз грађана бити ангажована три аутобуса и да ће, уколико буде интересовања грађана, сличне акције организовати и наредних дана.

“У договору са нашим пријатељима са Жабљака из Националног парка ‘Дурмитор’, Општине Жабљак и Скијалишта Пером Поповићем, Дарком Шљиванчанином и Маринком Пурићем посетиоцима из Пљеваља биће обезбеђено бесплатно коришћење жичаре на Савином куку и бесплатан улаз на Црно језеро”, казао је Ровчанин.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ово је додатна акција ЕПЦГ у циљу смањења утицаја загађеног ваздуха на живот и здравље грађана Пљеваља, поред краткорочне мјере смањења рачуна за струју од 50 одсто на јануарски рачун грађанима Пљеваља.

Из невладиних организација Брезница и Озон упозоравају да су грађани Пљеваља од 29. децембра од 9 часова до 3. јануара у истом периоду, континуирано били изложени повећаном аерозагађењу, што потврђују сатне вредности суспендованих ПМ честица.

Прочитајте још:  Београд поново међу најзагађенијим градовима света, у Ваљеву ваздух "опасан" по здравље

“Наиме у посматраном периоду, на основу невалидираних података са апликације Агенције за заштиту животне средине, свих 120 часова сатне вриједности суспендованих ПМ10 честица биле су изнад дозвољеним 50 µг/м3 “ упозоравају из НВО сектора.

Фото: Принтскрин

Како истичу чак 68 сатних вредности ПМ10 честица биле су изнад 180 µг/м3 , што је веома високо загађење ваздуха, када се сходно препорукама Института за јавно здравље Црне Горе препоручује свима да избегавају боравак на отвореном до побољшања квалитета ваздуха.

“Високо загађење ваздуха (сатна концентрација ПМ10 честица између 90 и 180 µг/м3) забиљежено је на Државној мрежи за праћење квалитета ваздуха у посматраном период 22 пута, а и тада се препоручује свима, а нарочито осјетљивим групама становништва (дјеца, труднице, стари, хронични болесници) да смање боравак на отвореном, нарочито у близини прометних саобраћајница као и за вријеме присутног дима и магле у ваздуху., као И да треба ограничити извођење физички захтјевних активности пр којима се дише брзе или дубље (трчање, вјежбањеи сл.) на отвореном”, поручују из невладиних организација Брезница и Озон.

До овог момента још увек немамо информацију о квалитету ваздуха у суседним општинама Пријепоље и Прибој

Васељенска/ИН4С/РТЦГ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *