Путин шаље ратни брод са хиперсоничним пројектилима у Атлантски и Индијски океан

0

Председник Руске Федерације Владимир Путин (Фото AP/Sputnik/Sergei Karpukhin)

Путин шаље ратни брод са хиперсоничним пројектилима у Атлантски и Индијски океан.

Руски председник Владимир Путин наредио је у среду да ратни брод наоружан новим хиперсоничним крстарећим пројектилима Циркон буде распоређен при мисији у Атлантском и Индијском океану, што би могла бити порука и упозорење Западу да не ескалира сукоб у Украјини. Чини се да је сврха распоређивања фрегате да направи максималан могући утицај на јавност, с обзиром да је то саопштење дао сам Путин у телевизијском конференцијском разговору са својим министром одбране Сергејем Шојгуом.

Заједно са Шојгуом, Путин се обратио Игору Крохмалу, команданту фрегате која носи име „Адмирал флоте Совјетског Савеза Горшков“ – и подсетио га да је брод док је у мисији наоружан хиперсоничним оружјем Циркон – поново у координисаној поруци којом је први пут јавности представљено распоређивање. „Овог пута брод је опремљен најновијим хиперсоничним ракетним системом „Циркон“ – који нема премца“, рекао је Путин. „Желим посади брода успех у служби за добро Отаџбине“.

Прочитајте још:  Жртва русофобичног режима: активиста за људска права затворен због истине о понижавању Руса у Естонији
Очекује се да ће брод такође у неком тренутку ући у Средоземно море док је на својој атлантској мисији, иако временска линија путовања остаје нејасна. “Овај брод, наоружан ‘Цирконима’, способан је да нанесе прецизне и снажне ударе против непријатеља на мору и на копну”, одговорио је Шојгу на Путинову најаву.

Шеф одбране је такође нагласио да је Циркон непобедив, способан да избегне било који систем противваздушне одбране на свету због своје наводне способности да лети девет пута већом брзином од звука. Према Телеграфу, већ се пробија у Атлантик, на основу извештаја публикације у среду да је „ратни брод наоружан новим хиперсоничним крстарећим ракетама у мисији обуке [прошао] поред Британије до Атлантског и Индијског океана и Медитерана“. Све ово прати прошлогодишња пробна лансирања Сармата – интерконтиненталне ракете способне да носи нуклеарне бојеве главе – лансирања која су потврђена у видео-снимцима који су веома популарни. У међувремену, Кремљ је више пута упозоравао Запад да се дубље не меша у Украјину, а тренутно је америчка администрација овластила да се противваздушна одбрана Патриот пребаци у Кијев.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Међутим, Вашингтон је настојао да тврди да никакве америчке трупе неће попунити батерије Патриота, али да ће бити потребно неко време – најмање шест или више месеци – да украјинско особље буде обучено за операцију са Патриотом.

Александар Митић/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *