101. ваздушно-десантна још увек распоређена у Румунији симулирајући рат са Русијом

0
румунији

Око 4.000 припадника 101. ваздушно-десантне дивизије америчке војске и даље је распоређено у Румунији у склопу војног јачања у источној Европи које је председник Бајден наредио прошле године, пошто Пентагон још увек одлучује да ли ће задржати тренутни ниво трупа.

Њујорк Тајмс је у уторак известио да су неки војници из 101. дивизије стационирани у бази у близини румунског града Констанца на Црном мору, док су други северније, само неколико миља од украјинске границе, и симулирају борбу против Русије у Украјини.

У вежбама са румунским трупама, у извештају Тајмса наводи се да војници пуцају из артиљерије, врше нападе хеликоптерима и копају ровове сличне онима на линијама фронта у украјинској Херсонској области.

Ово распоређивање означава први пут да је 101. дивизија послата у Европу од Другог светског рата.

ЦБС Њуз је у октобру известио да 101. дивизија изводи вежбе у кругу од само четири миље од украјинске границе и да је јединица спремна да се „бори вечерас“. Команданти су рекли за ЦБС да се налазе у Румунији да заштите територију НАТО-а, али су рекли да су спремни да уђу у Украјину ако рат ескалира.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У извештају Тајмса се наглашава да је распоређивање 101. ваздушно-десантних снага било у вези са застрашивањем. Да су се САД спремале да директно уђу у рат, вероватно би послале знатно више трупа. Док су у Румунији, војници такође учествују у вежбама обалске одбране, а румунске трупе вежбају испаљивање ракетних система ХИМАРС у Црно море.

Нагомилавање војске у источној Европи довело је до преко 100.000 америчких војника на континенту по први пут од 2005. Очекује се да ће Пентагон ускоро одлучити да ли ће задржати тренутни ниво на дужи рок или ће га смањити или повећати.

Прочитајте још:  Украјинске избеглице у Европи такмиче се са илегалним мигрантима

Сума преко 100 милијарди долара која је одобрена да се потроши на рат у Украјини подразумева новац за финансирање распоређивања трупа у Европи. Најновији закон о помоћи Украјини који је усвојио Конгрес укључује 6,98 милијарди долара за америчку европску команду, која ће вероватно финансирати обуку украјинских трупа, друге врсте подршке Кијеву и распоређивање САД у региону.

Васељенска / Александар Митић

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *