Данас у Косовској Митровици протест против велеиздаје Александра Вучића и Српске листе

0
протест, србије

(фото:Весна Веизовић/Васељенска)

Протест против велеиздаје Александра Вучића и „тортуре, бахаћења, неконтролисаног богаћења, претњи, уцена“ Српске листе одржава се данас 8. јануара у 12.01 код споменика Кнезу Лазару у Косовској Митровици.

Скуп је заказао је повереник Покрета за одбрану Косова и Метохије, Небојша Јовић.

Протест је прво био заказан за 9. јануар, али су се организатори одлучили на промену датума услед, како су навели, бројних захтева суграђана, а због обавеза које ће имати на радним местима 9. јануара.

Најава за одржавање уследила је након смиривања најновијих тензија на Северу Косова, односно уклањања барикада од стране Срба, али без претходног испуњења већег дела услова које је поставила Српска листа.

Срби са Севера Косова подигли су прве барикаде 10. децембра, а све до 29. децембра било их је најмање 14. Званичан повод за постављање нових барикада било је хапшење бившег припадника Косовске полиције, Дејана Пантића. Његово пуштање, али уз ослобађање још двојице ухапшених Срба, био је и један од услова за уклањање барикада уз повлачење наводних спискова за хапшење Срба, те повлачење припадника Косовске полиције који су се распоредиле на Северу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

И док је Дејан Пантић пуштен у кућни притвор, а Београд наводно добио гаранције да неће бити кривичног процесуирања учесника на барикадама, Срђан Трајковић и Миљан Аџић још увек су у притвору, а полицајци албанске националности и даље су распоређени у етнички мешовитим насељима северног дела Митровице.

Упркос томе што нису испуњени сви услови, организатори барикада пристали су на то да их уклоне.

Повереник Покрета за одбрану Косова и Метохије је потом позвао грађане да се окупе како би дигли глас против „велеиздаје“ Александра Вучића и „тортуре, бахаћења, неконтролисаног богаћења, претњи, уцена“ Српске листе, те „најсвирепије издаје“ од прошле недеље – „аминовање“ база Косовске полиције.

Прочитајте још:  Мики Ракић и његова улога у Вучићевом "пријатељском преузимању већинског пакета акција жутог предузећа"

„Грађани српске Митровице изаћи ће да јавно и јасно пошаљу поруку јавности, српској пре свега, да Александар Вучић оваквом проалбанском и по Србе на Косову и Метохији погубном политиком својом, као и Српска листа која је била дугогодишњи партнер Тачију и Харадинају, не могу више да представљају Србе који живе на Косову и Метохији“, казао је.

Најавио је и да ће да затраже од власти у Београду да се Србима на КиМ одреди „државни преговарач“ – заступник, који ће пре свега да поштује интересе и Србије и Срба на Косову, те да ће да затражи повлачење свих полицијских снага са Севера које су у међувремену распоређене, а конкретно од КФОР-а – да не излази из оквира свог мандата.

Протестно окупљање Срба у Косовској Митровици подржао је Покрет за одбрану Косова и Метохије.

„После најновије капитулације Александра Вучића и повлачења барикада са севера Косова, без испуњавања постављених услова, српски народ на Косову и Метохији у потпуности је препуштен немилости албанских сепаратиста и њихових НАТО заштитника. На северу Косова граде се нове базе албанских одметника, Срби и даље робују у албанским казаматима, спискови за одстрел Срба и даље су на снази. На Бадњи дан припадник тзв. КБС пуцао је у српску децу и ранио два дечака из Готовуше“, поручили су.

Током јучерашњег дана уједно је покрајински одбор Народне странке Косово и Метохија, позвао на протестни скуп у Косовској Митровици.

„Нама Србима, којима је потпуно јасно шта се дешава, који су последице лицемерства и продаје српских интереса осетили на својој кожи, не преостаје ништа друго него да се још више угледамо на храброст Срба који истрајавају у борби за опстанак живота на Косову и Метохији и да у њихово име позовемо на протестни скуп против режима у недељу 8. јануара, у Косовској Митровици“, поручили су.

Прочитајте још:  Трамп: Честитам Вучићу што ће до јула преселити Амбасаду Србије у Јерусалим

Скуп су подржале и Двери.

– Овај протест има двоструки циљ. Прво, да се укаже на терор који Срби на КиМ трпе од сепаратистичких власти у Приштини и друго, да укаже на незадовољство Срба према политици коју спроводи актуелна власт у Београду и њена ћерка фирма на КиМ, Српска листа. С тим у вези, Двери подржавају и захтеве Срба са КиМ који ће протествовати у недељу, а пре свега: 1. Да се пусте сви ухапшени Срби, али не у кућни притвор већ на слободу; 2. Да се затворе војно-полицијске базе тзв. косовских безбедносних снага и да се РОСУ повуче са севера КиМ.

Док не буду испуњени ови захтеви, тражимо од председника Републике да замрзне све преговоре са Приштином, да се усагласи нова платформа за преговоре и да се тражи измештање преговора из Брисела у Савет безбедности УН. Такође, тражимо да у даљим преговорима и одлучивањима учествују сви политички представници и истакнути појединци и удружења са КиМ који желе да у томе узму учешће – поручују из Двери.

Правда / Коссев

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *