„Курти, децу ти нећемо опростити“: Протест у Штрпцу због напада на српског дечака и младиће

0
штрпцу

(Фото: Танјуг)

У Штрпцу се одржава велики народни протест поводом бруталног покушаја убиства српског дечака Стефана и српског младића Милоша Стојановића у Готовуши, напада на српског младића Стефана Томића у Клокоту, као и континуиране антисрпске репресије.

На протест су, поред грађана Штрпца, пристигли и Срби са централног, али и из осталих делова Косова и Метохије. Протесту присуствују и председник Српске листе Горан Ракић, потпредседник Игор Симић и члан Председништва Славко Симић.

Они носе транспаренте на којима пише: „Курти, децу ти нећемо опростити!“, „Стефане, срце српско јуначко!“, „Пуцањ у Стефана и Милоша је пуцањ у срце Србије!“, „Европо, за шта су наша деца крива?!“, „Наша деца нису за Куртијев метак!“.

Ту су и натписи: „Нећете нам Штрпце претворити у гето!“, „Штрпце је срце Србије!“, „Ми само желимо мир“, „Слобода за браћу“, „Вучићу, чувај Србе и мир“, „Косовска Каменица је уз браћу из Штрпца“, „Од Горњег Кусца до Штрпца куца једно срце“, „Поморавље је уз браћу из Штрпца“, „И у добру и у злу Поморавље је ту“.

На путу ка Штрпцу из правца централног Косова приметан је велики број аутомобила, али и припадника полиције тзв. Косова који спорадично заустављају возила, наводе „Новости“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Недалеко од улаза у само место присутни су и војници Кфора.

Стефан (11) и Милош (21) Стојановић рањени су у петак, када је на њих, како тврди Канцеларија за КиМ, без икаквог повода, из возила у покрету пуцао локални Албанац. Они су у тренутку напада ишли поред пута и носили бадњак када је нападач на њих отворио рафалну паљбу.
Тзв. косовска полиција саопштила је да је ухапсила мушкарца осумњиченог за пуцњаву, коју је оквалификовала као „убиство у покушају“, а тужилаштво је затражило једномесечни притвор.

Прочитајте још:  Протест на Макишком пољу због почетка градње метроа, грађани и активисти блокирали пут

Према последњим информацијама, Стефан и Милош су добро и опорављају се.
Још један напад забележен је на Божић, у селу Клокот код Гњилана, када је група Албанаца напала и претукла Стефана Томића (18) док се враћао са Божићне литургије.

После рањавања у Готовуши Срби из околине Штрпца блокирали су пут ка Урошевцу и започели протесте, а они су прекинути после разговора са представницима локалне власти и обећања полиције да ће поново поставити контролне пунктове.

Спутњик

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *