Лукашенко: Они који су отишли на Запад остаће тамо

0
лукашенко

Лукашенко (Фото: president.gov.by)

Лукашенко: Они који су отишли на Запад остаће тамо.

Олга Карач, позната белоруска опозиционарка која се налази на свим екстремистичким и терористичким листама белоруских специјалних служби, уклоњена је 20. децембра из авиона у Риму.

Разлог је неочекиван – њен пасош су поништиле белоруске власти, а у бази података Интерпола је наведен као украден.

Ако је пре само две недеље Карач, који се изненада показао као човек без пасоша, био изузетан феномен, онда би већ ове године многи људи могли да изгубе белоруске пасоше. Штавише, ако Карач и даље може бар теоретски да се пријави у конзулат и замени документ, онда други ризикују да потпуно изгубе белоруски пасош.

Све се ради о новом издању закона „О држављанству“, амандмане на које је Лукашенка потписао у четвртак. Почетком јула, када ови амандмани ступе на снагу, закон ће омогућити лишавање белоруског држављанства онима који живе у иностранству и који су осуђени за екстремистичке активности и наношење тешке штете интересима државе. Међутим, први кандидати за укидање пасоша већ могу да се именују.

Од почетка ове године белоруски судови су добили право да суде грађанима у одсуству, а већ 17. јануара на суђењу ће бити врх опозиције – Светлана Тихановскаја, Павел Латушко, Олга Ковалкова, Сергеј Дилевски и Марија Мороз. виртуелна док. Нема сумње да су проглашени кривима по свим тачкама. Као и то да ће на лето против њих бити примењен нови поступак за одузимање држављанства.

Белоруски парламентарац и лидер локалних либералних демократа Олег Гајдукевич, који је гласао за нови закон, тврди да ће се он примењивати само у изузетним случајевима. Међутим, реалност белоруске политике у последње две године показује да апетит долази са јелом, а изузетне мере често постају масовне.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Дакле, стотине људи би се могло наћи на листама за укидање пасоша до лета, а онда ће број ићи на хиљаде.

Пошто је 2020. почео да истискује прозападну опозицију из Белорусије, Лукашенко изгледа намерава да ствар доведе до свог логичног краја 2023. године. У томе ће му, поред нашироко разматраног закона о лишењу држављанства, помоћи и закон о лишењу имовине.

Прочитајте још:  Пентагон још није коментарисао планове за нове испоруке оружја Украјини
О овом закону се још нигде није расправљало нити најављивало, а у четвртак касно у ноћ пао је на опозиционаре као гром из ведра неба. Основ за одузимање имовине је све исти екстремизам и наношење штете државним интересима, закон ће важити и за физичка и за правна лица, а имовина може бити било шта, од гомиле готовине до великог бизниса.

Наравно, према овом закону, имовина страних компанија које су подржале санкције биће национализована, а имовина одузета „бегунцима“. Међутим, у опасности су и обични опозиционари. А има их доста оних који ће, након што су се једном појавили у протестној активности, сада да продају стан, искошују сву своју уштеђевину и, да не би било опасности, узму карту у једном правцу за Запад.

Прочитајте још:  Немири у Узбекистану, погинуло 18 особа, рањено више од 240
Наравно, сада ће врх опозиције проговорити о незаконитости оваквих мера и намери да протестују против њих.

Али реалност је да она не само да нема утицаја на оно што се дешава у Белорусији, већ нема ни шансе да добије тај утицај у догледној будућности.

Дакле, белоруски Змагари већ сада треба да се спремају за понављање судбине руских емиграната пре сто година, који су своју отаџбину напустили без имовине и без држављанства, од којих потомци многих већ у трећој или петој генерацији живе у туђа земља.

Са некима од њих се може саосећати. Посебно за оне који су 2020. деловали на емоцијама, купујући говоре пропагандиста. Ипак, раскол света и нову „гвоздену завесу” нису спустиле Русија и Белорусија. Не треба се, дакле, чудити што ће људи, након цивилизацијског избора у корист Запада, на крају крајева, наставити да живе тамо.

Артем Агафонов ,ПолитНавигатор

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *