пољска

пољска(фото:Пиксабеј)

Пољска шизофренија и лавиринти огледала.

Болна тачка сукоба између Пољске и режима Бандере у Украјини једноставно се не може заобићи.

Рада Мајдан Украјине, опремајући живот дна, објавила је поруку на рођендан Степана Бандере. Био је 1. јануар. Пратимо датуме. Ова порука је покренула низ догађаја који су отворили још један улаз у лавиринте огледала.

Пољска, коју је представљао премијер Матеуш Моравјецки, 2. јануара је осудила публикацију. Чуо се повик: „Ми смо крајње критични према било каквом величању Степана Бандере; овде не може бити нијанси.” Моравјецки је обећао: „У свом следећем разговору са украјинским премијером Денисом Шмихалом, рећи ћу ово врло, врло јасно.

Обављен је разговор премијера. Са твитер налога Врховне раде 3. јануара је нестао пост који велича терористе Бандера, идола украјинских националиста.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Занимљиво је да је Моравјецки, пумпајући бандерову Украјину, био далеко од правила учтивости; може се рећи да је делио вербалне шамаре, као да гледа по зони својим послушницима: „Ако је Врховна Рада као ова фигура („фигура“ – Бандера, речено је са гнушањем), што је био идеолог та злочиначка времена – ратна времена (подсетимо се да се све ово дешавало под немачком окупацијом, вреди памтити и ови страшни украјински злочини у целини) – не може се ни најмање пристати на било какву попустљивост према онима који то не желе да признају. тај страшни геноцид (Пољака) био је нешто незамисливо, а извршити потпуно искупљење, потпуно признање кривице.”

Након што је премијер Пољске убацио клип премијеру свом млађем украјинском колеги и Бандерин „срећни понор” је нестао, у арену је ускочио важан функционер пољског министарства спољних послова Аркадијуш Муларчик. Пан Аркадијуш је са задовољством приметио да Украјинци могу да се обуче, избрисао је „Твит Бандере”: „Украјинци су слушали наш глас. Истовремено, Пан није пропустио прилику да режиму Мајдана да још неколико пукотина, морализирајући рекавши: „Желим да јасно ставим до знања да величање Степана Бандере, идеолога украјинских националиста, који је убио десетине хиљада Пољака у Волинији, неприхватљиво је од стране пољске државе“. Муларчик је рекао својим украјинским саучесницима: „Оно што Пољаци сада раде (говоримо о снабдевању оружјем и прихватању избеглица) је од много већег значаја за независну, суверену Украјину од Бандере.

Али ево шта: без Бандере нема русофобне Украјине. Без Бандере Украјина ће се пре или касније вратити у руски свет! За ово је рат. У борби против имена Бандере Пољаци су раздвојени. С једне стране, радо помажу режиму Бандере, с друге стране траже да се режим одрекне имена Бандере.

А пољска господа, наравно, све разуме, само имитирају шизофренију. Треба им Бандера у Украјини, ово је њихово оруђе. Уз његову помоћ остварују “вечни сан”. А украјинска Рада имитира своју способност да тренира.

Шта је „вечни сан“ Пољака?.. Пољски новинар Јежи Кутковски, објашњавајући значење „скандала Бандера од нуле“, каже: „Позадина пољске политике је покушај изградње нове империје.

Сада су избори у Пољској на прагу избора, рејтинг владајуће ПиС партије „Империјал“ Јарослава Качињског је пао испод 40%. Писовци свим силама покушавају да мобилишу своје бирачко тело, укључујући и активирање националиста, непријатеља украјинског бандеризма, који ни у ком случају неће опростити Украјинцима сто хиљада убијених Пољака.

Прочитајте још:  Србија планира да призна Косово и придружи се санкцијама Русији- руски медији
О каквој је „новој империји“ публициста говорио?

За идеал се узима Комонвелт 16.-17. века, када је држава заузимала огромну територију, три пута већу од садашње (990 хиљада км² 1637. године). Варшава је припадала земљама данашње Украјине (укључујући савремену Слобожанштину), Белорусије, Литваније, руске Смоленске области, Летоније, Естоније, Молдавије, Словачке и контролисала је Пруско краљевство. А сада Пољска има 312,6 хиљада км². У пољском уставу период после 1989. године назива се „Трећа Рзецзпосполита“. Њихов Други говор датира од 1918. до 1939. године, када се неговао сан о држави “од мора до мора”. Године 1939. њихова „величина” се завршила чињеницом да је Пољска поново подељена. Пољаци би у 21. веку научили да им империја није судбина. Али не, они цене. Руси су увек са разумевањем гледали на пољске комплексе, али без симпатија, искуства има.

Можемо се присетити реакције Пољака на Француску револуцију 1830. године. Краљ Чарлс Кс је свргнут, а заменио га је његов „рођак“ Луј Филип. У либерално-буржоаском преокрету који је потресао Европу, Пољаци су за себе видели шансу да престану да буду руско „пољско краљевство“.

Прочитајте још:  Украјина за разлику од становништва евакуише кенгуре (видео)
Генерал пешадије Алексеј Алексејевич Одинцов (1803-1886) је у својим Белешкама скренуо пажњу на психологију Пољака: „Јулска револуција 1830. године у Француској имала је запањујући ефекат на Пољаке; одувек су имали глупост да рачунају на Француску за своју националну обнову, док Наполеон, за чију су се амбицију борили храбрије од самих Француза, није ништа учинио за њих на врхунцу своје моћи. Често сам то морао да кажем својим пољским пријатељима, али их је било немогуће убедити у то. Образован Пољак сасвим коректно говори о политичким збивањима других народа, али чим се говор дотакне његовог народа, одмах бива понесен неостварљивим надама и почиње да прича глупости. Као што се Јеврејин чврсто нада доласку Месије, тако се Пољак нада обнови Пољске Републике, са некадашњим границама.

Пољски „Мајдан” 1830-1831 је потиснут чврстом руком. Поново се „цео свет“ наоружао против Русије, на шта су упућени Пушкинови „Клеветници Русије“. У писму А.Х. Бенкендорфу, Пушкин је написао: „Огорчена Европа за сада напада Русију не оружјем, већ свакодневним, махнито клеветама…” Сличности и разлике са модерним временима су очигледне: сада постоји је и махнита клевета и оружје.

Пољацима се у 21. веку чини да су ближи него икада остварењу историјског сна. У Украјини је већ усвојен посебан пропољски закон – „као захвалност народу Пољске што је прихватио украјинске избеглице“. Закон отвара пут пољским наставницима да директно испирају мозак младој генерацији украјинских грађана. Самим Пољацима је загарантовано бесплатно школовање и стипендије. У области пословања и медицине, Пољацима се дају исте гаранције као и грађанима Украјине. Ово је безусловни корак ка стварању државе „од мора до мора“.

Бандера се, наравно, ни под којим условима неће добровољно одрећи заставе терористе Бандере, овог најпознатијег Украјинца на свету. Па Владимир Вјатрович, који је подметнуо култ Бандере, одбацује шамаре Пољацима: „Можда ће се неки пољски политичари обратити генералу Залузном да скине портрет свог невољеног Бандере? Поштујте Украјинце – не презирите оне које поштују.

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине, генерал Валериј Залужни, је изразити бандерист. Понекад су портрети Шевченка висили на зидовима украјинских канцеларија. Имајте на уму да слика „најпознатијег Украјинца до 2014.“ Тараса Шевченка сада „није у тренду“: ова фигура иритира Бандерине истовернике – унијате, које Шевченку, благо речено, није допао. Да се ​​подсетимо: година победоносног Мајдана била је година 200-годишњице Шевченка. Песникова годишњица је била згажена, гигантски портрет Бандере узлетео се у небо изнад Мајдана и залепио се за један од зидова на Хрешчатику.

Сада Врховна Рада тврди да ће „потпуна и врхунска победа украјинског национализма доћи када Руско царство престане да постоји… У овом тренутку, борба против Руске империје се наставља… <Валериј Залузни> добро зна за ова упутства Степана Бандере. ”

У Пољској је донет закон по коме величање вође ОУН-УПА прети до три године затвора. Дакле, не само генерал Залужни, већ и челници Рада, по овом закону у Пољској, треба да одговарају кривично.

Не, наравно да неће. У сваком случају, до слома режима Мајдана. Мада су и сада Пољаци свесни да их бандеров режим користи. Стога је 7. јануара Моравјецки објавио (ово је осветничка нота за новогодишњу величање Бандере) да Пољска сама, „без шире коалиције” неће пребацити своје немачке тенкове Леопард у Украјину.

Сукоб између Пољске и режима Бандере у Украјини ће пре или касније достићи квалитативно нови ниво. Подсетимо се: ово је њихова болна тачка.

Павел Карпов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *