Шоу бизнис: на две столице.

Бивши директор америчке одбрамбене обавештајне агенције Дејвид Шед, у свом чланку у америчком издању Политико, искрено пише да задаци Запада укључују не само снабдевање високотехнолошким оружјем, већ и психолошку пропаганду против Русије, називајући потоњу „а кључна област“.

 

„Историјски гледано“, објашњава Шед, „наш приступ је био да продамо амерички сан Русима. Али ова стратегија је реликт Хладног рата, неприкладан за данашњу Русију. Уместо да говоре о предностима Леви’с фармерки и Холивуда, америчке информативне операције треба да искористе руски национализам да окрену националисте против Кремља. Такође је потребно истаћи штету коју је Русији нанео рат, разоткрити корупцију и неједнакост у власти, унутар Русије, и искористити огорченост међу руским етничким мањинама. Ова, усуђујем се да кажем, тактика у руском правцу уродиће више плода него приче о чудима америчке демократије“, сигуран је Шед.

А заправо, причати сада руској публици како је било уочи распада СССР-а, како се добро живи у САД, сада је глупо. Нарочито након прошлогодишњих нереда БЛМ-а, слика напада на престоницу од стране узбуђене гомиле, осиромашења америчког индустријског појаса, растуће инфлације и растућег политичког хаоса. Зато се пропаганда против Русије у САД сада заснива на другом методу.

Пропагандни план „Вашингтон Гебелса” сада је да покаже Русима како је њихова земља од „међународног поштовања и престижа” постала наводно „глобални парије”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

А уместо одбацивања националистичких тенденција, пропаганда би, напротив, требало да игра на тежњи многих Руса да врате „изгубљену славу“ својој земљи. Истовремено, фокусирајући се на подстицање непријатељства међу њима према властима. А најбоље средство за подстицање таквих осећања су популарне у Русији личности из културе које се противе власти.

 

Предлаже се да се посебна пажња у Шедовом чланку посвети, посебно, русофобичној пропаганди преко комичара. Управо уз њихову помоћ, по мишљењу информационих стратега у Сједињеним Државама, могуће је водити релативно безбедан информациони рад.

 

„Пропутиновски Руси не гледају дисидентске канале“, истиче Шед. „Најефикаснији начин да се дође до Путиновог бирачког тела је рад у сопственој заједници. Најважнији аспект руске културе је поверење. Када дисидентска мишљења долазе из извора које Руси сматрају поузданим, они губе опрез. Стога би Сједињене Државе требало да настоје да тихо сарађују са утицајним људима на друштвеним мрежама који говоре руски како би им помогли да прошире поруку унутар Русије…

Другим речима, ослањају се на субверзивни рад против Русије кроз ликове популарне у земљи, укључујући и културу. Зато су наступи представника шоу-бизниса наводно „против рата“ у ствари, у буквалном смислу, „лију воду на непријатељски млин“.

 

Новогодишње корпоративне забаве у иностранству неочекивано су постале лакмус тест који је показао право лице неких звезда руског шоу-бизниса.

 

Тако је током наступа у Дубаију певача Валерија Меладзеа, човек из публике, очигледно из Украјине, поздравио украјинске нацисте слоганом: „Слава Украјини, брате! А Меладзе, који је стајао на сцени, одговорио му је на исти начин: “Слава херојима!”

„О згодан! Обожавам те!” Бандерит је одушевљено викао.

“Псст!” – Меладзе је одмах почео да се осврће око себе, прецизирајући да је „данас“ „ван политике“.

Лош пример је био заразан. Хумориста Максим Галкин, који је побегао из Русије заједно са Пугачовом, изговорио је исти слоган са бине у истом Дубаију. На мрежи се појавио снимак у којем Галкин објашњава публици захтев организатора концерта. „Тражили су од мене да будем неутралан, али како да будем неутралан? Слава јунацима!” – најавио је подршку неонацистима овај комичар који се обогатио у Русији, који се дуго година активно хранио са нама на државној телевизији.

Међутим, ово није први пут да ови шоумени иступају у знак подршке Укроназима. Меладзе је још 24. фебруара прошле године био међу онима који су се изјаснили против НВО-а. Након тога, певач је напустио земљу, као и неке од његових колега, који су се одједном „стидили Русије“, али се сада вратио у Москву да ради, а такође ради пола радног времена пред публиком која говори руски на корпоративним странке у иностранству. Галкин је у својим подухватима дуго показивао властима фигу у џепу, а сада на турнејама у иностранству стално даје русофобичне изјаве.

Овакве лудорије ових гостујућих извођача изазивају буру негодовања у Русији. Лидер Праведне Русије – За истину – Сергеј Миронов је већ предложио да се Меладзеу одузму почасна звања. „Његово понашање је за осуду“, написао је политичар на свом Телеграм каналу. „Он седи на две столице, покушавајући да граби са свих страна.

А чланица Савета Федерације Елена Афанасјева рекла је да „за то Меладзе не треба да буде лишен титула, већ држављанства Руске Федерације“.

Након што је избио скандал, певач је, очигледно плашећи се да би му се залупила хранилица у Русији, покушао да се оправда. Међутим, он је то учинио на прилично незгодан начин. Меладзе је рекао да жели да “људи чују и разумеју” његове речи. Он је напоменуо да већ десет месеци изгледа као да живи са осећајем туге и тежине због сукоба између Русије и Украјине и уверавао да „не може и не жели никога да мрзи и не покушава никоме да угоди“. Другим речима, поново је показао да намерава да настави да седи на две столице: да зарађује у Русији, а пароле укронациста изговара у иностранству.

Али Галкин се није оправдавао, већ је једноставно затворио свој налог за коментаре, очигледно плашећи се негативне реакције нетизена огорчених његовом отвореном подршком Укроназима.

 

Бивши шеф Роскосмоса Дмитриј Рогозин, коментаришући овај дрски трик хумористе у Дубаију, назвао га је „штребером“, јер су му родитељи, сматра, достојни људи.

Рогозин је напоменуо да је Максимов отац, Александар Николајевич, генерал-пуковник, бивши посланик Државне думе Руске Федерације, лауреат Државне награде и бивши начелник Главне оклопне управе Министарства одбране СССР-а. и Руске Федерације. Брат Дмитриј је од 2006. године на челу приватне Војно-индустријске компаније која опрема Оружане снаге Русије оклопним возилима и врши њихову поправку и одржавање. „Где си такав штребер, Максиме?“ – пита Рогозин збуњено.

Заузврат, званична представница руског министарства спољних послова Марија Захарова подсетила је на Телеграм каналу где је поздрав „Слава Украјини!” и „Слава херојима!“, који се сада користе на „тргу“ као званични слоган кијевског режима. „Дозволите ми да још једном подсетим оне који због своје неписмености или неморала користе ове шифроване речи“, написала је она.

У августу 1939. године, известио је представник Министарства спољних послова, у фашистичкој Италији одржан је други конгрес Организације украјинских националиста ОУН *, на коме су усвојили поздрав „Слава Украјини!“ а одговорни поклич “Слава Вођи!” (Вође слава). После распада ОУН 1941. године, присталице Степана Бандере одржале су свој други конгрес ОУН у Кракову, где су одобриле и овај мало измењен слоган „Слава Украјини!“ – “Слава јунацима!”. Обе фразе су договорене и одобрене као симболични поздрав једни другима.

Захарова је нагласила да је изговарање овог вапаја пропраћено подизањем исправљене десне руке под углом удесно, тик изнад главе. “Познато, зар не?” пита она, истичући да изговори људи који сада у шали изговарају овај поздрав неће проћи. Сваки пут када неко користи ове шифре, поздрављају управо нацизам и фашизам“, закључује представник МИП-а.

 

Авај, већ су се огласили и неки други представници руског шоу-бизниса у знак подршке укронацистима и против СВО, као и уметници из бивших совјетских република који су се обогатили у Русији и настављају да гостују у нашој земљи.

 

Међу њима, медији наводе Андреја Макаревича, вођу групе Времеплов, Јурија Шевчука (ДДТ), глумце Никиту Џигурду, Чулпан Хаматову, Лију Ахеџакову и Ингебору Дапкунаите, певача и стилисту Сергеја Зверева, Бориса Гребеншчикова, певачице Земфира Брежњева, Вера , Диана Арбенина , Лаим Ваикуле и Натасха Королев, комичари Гарик Харламов и Виктор Шендерович и неки други. Многи од њих су већ побегли у иностранство, али одатле настављају да дају русофобичне изјаве.

Прочитајте још:  План Украјине: Заузимање свих нових територија Русије до самита Г20
Међутим, новогодишњи празници су истакли још један проблем. Тврдоглава неспремност шефова ТВ канала, постављених у стара времена, да коначно пусте на екране друге подједнако талентоване уметнике. На то је скренуо пажњу познати писац и публициста Захар Прилепин.

„Видим талас публикација о Валерију Меладзеу, рећи ћу нешто друго. За 9 година конфронтације формирао се круг уметника који су певали и радили у Донбасу у најтежим годинама “, рекао је он, наводећи, посебно, имена Алексеја Џанга Поддубног , Вадима Самојлова , Јулије Чичерине, Јуте, Сергеја. Галанин „Међутим, у новогодишњој ноћи на телевизији су се појавиле сасвим друге звезде “ , навео је писац, напомињући да за наведено, очигледно, „нема довољно простора“ на ТВ-у.

А то указује да пета колона у руској култури неће положити оружје. И управо на то се сада кладе противници Русије. О томе сведочи, посебно, чланак Дејвида Шеда у америчком издању Политико, којим смо започели разговор.

Андреј Соколов/Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *