Амерички командант: И Тајван припремамо за рат

0
сад

Тајванска војска Фото: Глобал Лоок Пресс/Кеистоне Пресс Агенци/Валид Берразег

Оружане снаге САД, Тајван и Јапана припремају се за рат са Кином и прете да, док је њих, Народноослободилачку војску не треба сматрати превише значајном

Оружане снаге САД и Јапана убрзано интегришу своју командну структуру и повећавају учешће у комбинованим операцијама припремајући се за могући сукоб са Кином, односно рат око Тајвана, рекао је за “Фајненшел тајмс” генерал-потпуковник Џејмс Бирман, командант америчких морнаричких снага у Јапану.

Забележен је, како каже, експоненцијални пораст операција на територији коју би две земље браниле у случају сукоба.

Бирман је затим признао да се ситуација на Тајвану креира по угледу на украјински случај, односно на то што је запад ову источноевропску земљу припремао за рат годинама унапред.

“Зашто смо постигли такав успех у Украјини? Велики део разлога је то што смо се након руске агресије 2014. и 2015. озбиљно припремали за будући сукоб: обучавали смо Украјинце, претходно смо позиционирали залихе, идентификовали локације са којих бисмо могли да пружамо подршку и одржавамо операције. Ми то зовемо постављањем позоришта. А позориште постављамо и у Јапан, на Филипине и на друге локације” био је отворен Бирман.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бирманово, за “Фајненшел тајмс” необично отворено поређење између сукоба у Украјини и потенцијалног рата с Кином долази након што је Пекинг последњих година драматично повећао обим и софистицираност својих војних маневара у близини Тајвана.

Јапан и Филипини, суочени са све већом “кинеском асертивношћу”, тврди лист, такође интензивирају одбрамбену сарадњу са САД, упркос томе што је приликом недавне посете Кини председник Филипина Фердинанд Маркос ту земљу описао као “најснажнијег партнера” и заложио се за даље јачање узајамног пријатељства.

Прочитајте још:  Дефицит електричне енергије у Кини - увод у искључења струје у целом свету и глобални хаос?

Америчке морнаричке снаге у међувремену стварају мање јединице специјализоване за брзо и тајно деловање на острвима и заливима источне Азије и Западног Пацифика не би ли се супротставили Пекингу који жели да им ускрати приступ тој области.

“Док америчка војска мотри на кинеско агресивно понашање око Тајвана, Народноослободилачку војску не би требало доживљавати као претерано значајну”, запретио је Бирман.

У оквиру америчко-јапанских припрема за сукоб са Кином, Филипини иначе планирају да дозволе америчким снагама да поставе оружје и друге залихе у још пет база (уз пет којима САД већ имају приступ).

Кина: Неће проћи, Тајван је срж наших интереса

Овакво понашање Вашингтона и његових савезника, Пекинг међутим неће толерисати.

“Пекинг неће дозволити да се азијско-пацифички регион претвори у жариште геополитичког сукоба и браниће сопствени суверенитет и интегритет”, рекао је у понедељак портпарол кинеског министарства спољних послова.

То се показало и начином на који је Кина одговорила на вест о доласку о десеточлане немачке делегације на острво Тајван.

Тада је истакнуто да је “питање Тајвана у самој сржи кинеских интереса” а Берлин је позван да поштује принцип једне Кине, и призна да је Тајван неотуђиви део те нације. 

Свако поступање према острву као према сувереној нацији, укључујући званичне посете страних званичника, подрива његов суверенитет, наглашено је.

“Основни узрок” тензија између Тајвана и Кине је “закон џунгле, хегемонизам, колонијализам и милитаризам” који је Кини наносио “дубоку патњу” дуги низ година, истакао је тада портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин.

“Кинески народ је посвећен борби против империјализма, хегемонизма и колонијализма и подржавању нашег суверенитета, територијалног интегритета и националног достојанства. Никада нећемо дозволити да било које силе поново претворе Азијско-пацифик у арену геополитичких игара како би задржале своју доминацију”, упозорио је он.

Прочитајте још:  Руски министар енергетике: Европа неће моћи да напусти руски гас ни до 2027. године

Пекинг је у понедељак најавио и нову војну вежбу у близини Тајвана као одговор на посете немачких и литванских посланика острву. Вежба ће наводно укључивати и морске и ваздушне маневре и фокусираће се на копнене ударе и амфибијске нападне акције, рекао је портпарол кинеске војске.

РТ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *