СКАНДАЛОЗНИ ИЗБОР НА ЗАГРЕБАЧКОМ УНИВЕРЗИТЕТУ: Негаторка Јасеновца у фотељи деканке

0
јасеновца

Влатка Вукелић

Негаторка злочиначког логора Јасеновца, а уједно поборница тврдњи да су тамо извођене оперете и заступница тезе да су козарачка деца у логору у Сиску имала сву бригу, доктор наука Влатка Вукелић требало би за седам дана да буде изабрана за декана Хрватских студија.

Прошла је целу потребну процедуру, изабрало ју је научно веће тог великог факултета у склопу Загребачког универзитета и сад се само чека 17. јануар, формални чин избора.

Већ дуго времена ванредна професорка Влатка Вукелић изазива бројне огорчене реакције историчара, тврдњама да је Јасеновац био место скоро пријатног живота, а тако предаје и студентима кроз предмет Хисторија Независне Државе Хрватске. Бивша је чланица ревизионистичке и ултрадесне странке Хрватска странка права Анте Старчевић, а своје ставове детаљно је објаснила у објављеним радовима. Само прошле године то је хонорарисао и њен факултет, па је добила додатак на плату од готово 9.000 евра.

Традиционално годишње окупљање у Јасеновцу, на дан ослобођења логора, назвала је у време кризе вируса корона “карневалом зомбија”, те поспрдно написала да “долазе још једном да ослободе Јасеновац”. Критиковала је уклањање табле на којој пише “За дом спремни”, констатујући да не узнемирава умрле јер су давно преминули, већ више чињеница да су то “јасеновачко подручје окупирали побуњени Срби после агресије на Хрватску”.

Склона је тврдњама да су бројне злочине у логору починили комунисти. Тврди да су комунисти, лансирајући лажи, желели то да искористе за блаћење Хрватске.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Истраживање истине о НДХ није популарно – каже она и оптужује Југославију да су фалсификовани догађаји за време НДХ.

Прочитајте још:  Председнички избори у Хрватској: Води Милановић, друга Колинда

– Било је пуно неистинитих информација са циљем напада на Католичку цркву, као што је лансирање лажи да је у Сиску постојао концентрациони логор за децу.

И страшну судбину козарачке деце оценила је као партизански мит и лаж да су у логорима убијана деца.

– Лаж је да је у Сиску био логор, Степинац је помагао и хрватску и српску децу – каже, а демантовала је и податак о убијених 10.000 деце, тврдећи да је “само” умрло од болести 1.154 малишана.

Подржавала је и тезе Игора Вукића, који је објавио књигу “Радни логор Јасеновац”, у којој тврди да није био место масовног страдање Јевреја, Срба, Рома.

Све то није сметало новом ректору Загребачког универзитета Стјепану Лакушићу да подржи процедуру да Вукелићева постане деканkа. Многи хрватски угледни научници и историчари, као што је Иво Голдштајн, сматају да ће њен избор да штети не само угледу факултета и универзитета већ и државе, поготово што Хрватска организује две конференције о Холокаусту, у Дубровнику и Загребу. Међународно удружење за Холокауст доделило је ове године организацију светског скупа Хрватској, па ће избором Вукелићеве реакције сигурно уследити.

Историјски ревизионизам дубоко је, очито, присутан и данас у хрватском друштву. Да апсурд буде већи, Влатка Вукелић докторирала је из области археологије, па стварни истраживачи мрачне стране хрватске историје говоре о тоталном непознавању чињеница вероватно будуће деканке.

СВЕ НЕГИРА

Вукелићева се залаже и за укидање Дана антифашистичке борбе 22. јуна у Хрватској, а тврди да у шуми Брезовици, крај Сиска, није оформљен први партизански одред. “Није се тамо ништа догодило”, закључује она.

Прочитајте још:  Јутарњи лист: Хрватске марине пуне јахти Вучићу блиских тајкуна

Новости

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *