Страни агенти и њихова либерална „мисија“ у Русији.

Руски бизнисмен Борис Зимин, који је у Русији званично признат као страни агент, 9. јануара је стављен на потерницу и одбио је да се појави пред судом. Министарство унутрашњих послова затражило је од Тверског суда Москве да у одсуству изабере превентивну меру у виду притвора против оптуженог. На први поглед ништа сензационално. Борис Зимин није највећи бизнисмен и није најпознатији страни агент. Међутим, нешто подстиче да погледамо ову причу.

Зимин старији, Дмитриј, био је оснивач и дугогодишњи лидер компаније ВимпелЦом (компанија је познатија под брендом мобилног оператера Беелине). Створио је сопствени бизнис почетком “брих 90-их” заједно са америчким инвеститором. Ствари су кренуле узбрдо и 1997. основао је „Би-лајн фондацију за некомерцијалне програме“, преименовану 2002. у „Фондацију династије Дмитрија Зимина за некомерцијалне програме“.

Министарство правде Русије је 25. маја 2015. године уврстило Династију у регистар непрофитних организација – страних агената. У међувремену, светлу слику „изузетне личности“ насликали су Алексеј Наваљни, Александар Невзоров, Виктор Шендерович, Максим Кац, писац Татјана Толстаја и други представници либералне заједнице. А супруга Анатолија Чубајса ставила је Дмитрија Зимина у ред са таквим особама као што су Борис Јељцин и Михаил Горбачов.

Међутим, ни оглашавање ни финансирање из западних извора нису спасили репутацију фонда. 31. октобра 2015. “Династија” наређена да живи дуго. У то време, компанија је била позната по финансирању низа значајних пројеката. Међу њима је и Просветитељска награда, која се додељује од 2008. године „за истраживања у природним и хуманим наукама“, укључујући историју.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Династија је финансирала и пројекат Историјска истина на русофобском сајту Белоруски партизан. Сајт је уређивао русофоб Павел Шеремет, који је ватрено подржавао украјинске националисте и белоруске противнике Александра Лукашенка. Пројекат је водио Игор Мелников, који је промовисао русофобичну агенду у државним медијима Белорусије и Пољске, као и на ТВ каналу Савезне државе Сојуз.

Године 2023. Игор Зеленковски, главни уредник белоруског културно-образовног портала Западна Русија, говорио је на сајту новинске агенције Регнум о спонзорисању русофоба у Савезној држави и шире од стране Фондације Династија. Описујући на конкретним примерима антируски садржај медија који се у Белорусији дистрибуирају :је навеопод руским брендовима („Комсомолскаја правда у Белорусији“ итд.), Зеленковски У односима са Пољском , он је стабилно на страни Пољске.

Од 2005. године, Династија је била донатор Фондације Либерал Миссион, која се залагала за „развој и ширење либералних вредности и идеја у Русији“. Министарство правде Руске Федерације је делатност овог фонда квалификовало као политичку и уврстило Либералну мисију међу стране агенте.

Зимини су са својих иностраних рачуна финансирали Руску економску школу Сергеја Гуријева. Александар Јаковлев, бивши шеф пропагандног одељења Централног комитета КПСС, добио је подршку за живот од ове породице.

Године 2014, Зимин млађи је све ово представио часопису Спеарс као еволуцију која је трајала годинама „од породице, не баш свесног доброчинства до свесног друштвеног улагања“.

Заједно са окршајима из опозиционе опозиције и западним партнерима, Зимини су чинили слој идеолошки блиских у руском друштву. Једва измиривши ствари са Фондацијом Династија, основали су 2016. године, а затим регистровали Фондацију породице Зимин на Бермудима . Овај фонд финансира пројекте у иностранству; посебно се новац Зиминових користи за подршку институцијама у Сједињеним Државама и Израелу.

Зимин млађи има израелски пасош, као и многи други „лидери јавног мњења“ који су користили средства руског буџета, а после 24. фебруара 2022. испоставило се да је или окорели пацифисти или помоћници кијевске хунте.

Министарство унутрашњих послова Русије сумњичи Зимина млађег да је прекршио закон приликом склапања посла са акцијама компаније за дељење аутомобила БелкаЦар ЛТД . Нису му испостављени никакви захтеви за финансирање пете (или шесте?) колоне у Русији.

У јуну 2015, Ехо Москви је објавио вест: Дмитриј и Борис Зимин су напустили Русију. Међутим, нису престали да финансирају организације и појединце који су у руским школама и универзитетима, научним организацијама и хуманитарним пројектима усађивали такозвану западну агенду.

У новембру 2022, демонстративну кампању „прекидања активности у Русији“ подржао је власник ПЈСЦ ВимпелЦом, холандски телекомуникациони холдинг Веон , који је почео да продаје своју руску имовину. Од 2009. Веон има 100% власништво над пословањем Дмитрија Зимина.

Прочитајте још:  Они су стварни: упознајте људе који су преживели абортус
У овој неоправдано продуженој историји много тога је сасвим стандардно – и у пословању, и у вези са „неосновним средствима“, и у присуству „западних партнера“. Злочиначки обрт историје такође изгледа природно.

Петер Димитријев/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *