Жиофре: Србија мора да се креће даље ка ЕУ

0
косово

ЕУ (Илустрација: РИА Новости)

Шеф делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре говорећи о односима Србије и ЕУ каже да су се гледајући уназад ствари драматично промениле и да нисмо тамо где смо били пре 10 или 20 година, наводећи да је Србија раније извозила три, четири милијарде евра у ЕУ, а сада је то преко 40 милијарди.

Емануеле Жиофре је истакао да 62 посто непосредних, страних директних инвестиција у Србију долази из ЕУ.

“Деветнаест милијарди евра је инвестирано од стране европских компанија које су отвориле послове у Србији. Три и по милијарде је дато као непосредна, неповратна помоћ, и још много зајмова преко тога”, То је утицало на живот људи”, рекао је Жиофре гостујући у емисији “Прави угао” на Првом програму Радио-теллевизије Војводине.

Прочитајте још:  Хиљаде људи на улицама Француске у маршу против исламофобије (Видео)
Наглашава да Брисел подржава пољопривреднике у Србији да купе тракторе, да постану конкурентнији.

“Пружамо помоћ малим и средњим предузећима, изградњи инфраструктуре, студенти у Србији могу да студирају на европским универзитетима захваљујући програму ЕРАЗМУС+, тако да промене јесу велике и очигледно се приближавамо”, констатује Жиофре.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Процес има успоне и падове”, додао је. Жиофре. Подсетио је да је децембра 2021. године отворен један кластер са четири поглавља и да је то био важан корак. Додаје да сада мора да се преговара даље и да се спроведу реформе, морају да се ускладе политике.

Говорећи о рату у Украјини, истиче да је створио много проблема.

” Један део пакета за санкција (Русији) је имао ненамераване негативне последице по Србију у домену енергетике, али то ће се исправити. Уводимо мере да се позабавимо питањем трошкова енергије у Европи и позвали смо земље Западног Балкана, укључујући и Србију, да учествује у тим мерама, као што је нпр. заједничка платформа за куповину енергената, тако да је Србији понуђено да учествује у тим пројектима”, рекао је Жиофре.

Додао је да грађанима Србије неће бити потребне визе за улазак у ЕУ.

“Сигурно неће бити виза за Србију према Европској унији, 2023. ћемо усвојити један административни механизам за земље којима није потребна виза за улазак у ЕУ”, закључио је Жиофре.

РТС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *