Шиптарски војници стигли на Фокландска острва Аргентина тражи њихово хитно повлачење

0

Шиптарски војници стигли на Фокландска острва Аргентина тражи њихово хитно повлачење.

Огранак такозваних „Косовских безбедносних снага“ (КБС, де факто војска самопроглашене „Републике Косово“) стигао је на Фокландска (Малвинска) острва у оквиру споразума Приштине и Лондона.

Према писању балканских медија, официри КБС стационирани су у бази британске војске Моунт Плезант, која се налази око 50 километара од главног града Фокландских (Малвинских) острва, јавља дописник ПолитНавигатора.

„Планирано је да они остану до три године, уз периодичну ротацију. Пристиглу  групу чини седам до девет људи, али није битан број, већ чињеница да су распоређени на територији, у погледу које постоји спор око суверенитета, који признају Уједињене нације, “, кажу извори.

Фокландска острва су била дугогодишњи камен спотицања између те јужноамеричке земље и Велике Британије. Аргентина ова острва назива Малвинас и сматра их делом провинције Огњена земља, Антарктик и острва јужног Атлантика као део земље. У априлу 1982. избио је рат између земаља. Јужноамеричка република је поражена, изгубивши 649 војника за два и по месеца непријатељстава. Губитак британске стране износио је 255 људи.

Фокландска острва су тренутно британска прекоморска територија, односно нису део Уједињеног Краљевства, али су под суверенитетом круне. Становници таквих ентитета сматрају се британским држављанима, што је у складу са интересима становништва Фокланда. 2013. године на острвима је одржан референдум, услед чега је територија остала под окриљем УК.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Аргентина ће инсистирати на свом протесту против присуства особља КБС-а на Малвинским острвима, наравно, у својој дипломатској борби за суверенитет над Малвинским острвима и суседним поморским областима, како на билатералној основи, тако и на разним међународним форумима“, извори из амбасаде. рече.Аргентина у Београду.

Идеја да позове косовске колеге на Фокланде дошла је у Лондон прошле године, када је почео да пребацује део британског контингента из Кфора на ова острва (међународне снаге предвођене НАТО-ом одговорне за обезбеђење стабилности на Косову – прим. аут.).

Прочитајте још:  Цео текст билатералног споразума Србије и САД
У новембру 2022. године, Скупштина „Републике Косово“ одлучила је да распореди до седам припадника КБС-а на Фокланде „како би спровели операцију подршке миру у складу са споразумом потписаним са Уједињеним Краљевством о интеграцији особља КБС-а у британске јединице“.

Аргентинска влада је 1. децембра протестовала Великој Британији због извештаја о планираном распоређивању такозваних Косовских безбедносних снага (КБС) на спорна Фокландска (Малвинска) острва. Истовремено, Буенос Ајрес је потврдио да Аргентина „не признаје једнострано проглашење независности од стране парламента Косова“.

Васељенска

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *