Вучић: Замолили смо Кинезе да убрзају радове на брзој прузи Нови Сад – Суботица

1
вучић

вучић

Вучић: Замолили смо Кинезе да убрзају радове на брзој прузи Нови Сад – Суботица.

Председник Србије Алексаднар Вучић стигао је у Степановићево код Новог Сада где обилази радове на изградње брзе пруге Нови Сад-Суботица за брзине возова до 200 километара на час, која је деоница међународне брзе пруге од Београд до Будимпеште

Алексаднар Вучић је навео да је замолили кинеске извођаче да за најмање шест месеци убрзају радове.

„Имамо малих проблема са радовима, али смо замолили кинеске извођаче да за најмање шест месеци убрзају радове, како бисмо могли да радимо бар упола као ви у Кини“, рекао је Вучић обраћајући се кинеској амбасадорки Чен Бо.

Он је подсетио да је последња пруга у Србији која је грађена била Београд-Бар 1976. године и да до 2012. није изграђен ниједан километар.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„А онда смо од 2012. изградили 108,1 километар и 775 километара и сада радимо нових 156 километара, још 160 километара је у плану, а у планским документима још 2.000 километара. Тако да ће бити много посла за кинеске комапније и српске и кинеске раднике“, рекао је Вучић.

“Тражићу да се утроструче казне за крађе на пругама”

Председник Вучић је, говорећи о крађама на пругама, рекао да ће иницирати измену закона и да ће тражити да се утроструче казне за крађе на пругама, јер људи који то раде угрожавају животе других.

Такође, најавио је да ћемо ускоро имати 1,5 милиона путника “Соколом” и да ће тада, у марту или фебруару. представити нове планове за пругу.

Председник Вучић је захвалио амбасадорки Чен Бо на сарадњи и председнику Кине Си Ђинпингу чија је идеја била изградња пруге од Београда до Будимпеште.

Извођачи: Пруга Нови Сад – Суботица биће готова до краја 2024.

Радови на доњем строју и свим конструкцијама пруге Нови Сад – Суботица биће завршени до краја 2024. године, рекли су представници кинеских извођача радова председнику Србије.

Кинески извођачи рекли су председнику да је пруга дуга 108 километара и да има 11 станица, од којих ће неке бити реконструисане, док ће неке бити изграђене у потпуности нове.

Прочитајте још:  Вучић одговорио Макрону: Шиптари нису ништа учинили, само настављају тихо етничко чишћење под будним око ЕУ
На овој локацији коју је обишао председник Србије, завршено је 65 одсто ископа за доњи строј и 55 одсто насипа, а радови теку мало успореније због тога што у окружењу има археолошких налазишта.

Кинески извођачи радова упознали су председника Вучића да је њихов план да од 1. априла почну са полагањем колосека из правца Новог Сада.

На питање Вучића да ли им је сада лакше него на прузи Београд – Пазова, јер су тамо морали да раде сигнализацију са партнерима, представници кинеског извођача радова одговорили су да је и ова траса изазовна, али да су поучени искуством са трасе Београд- Пазова.

Деоница дуга 108,2 километра

Ова деоница дуга је 108,2 километра, део је глобалне иницијативе Кине “Појас и пут” и иницирана је на самиту 16 земаља централане и источне Европе и Кине на самиту одржаном 2016. године.

Радовима, које изводи конзорцијум кинеских компанија, обухваћена је изградња два колосека пруге до границе са Мађарском код Келебије, реконструкција девет железничких станица међу којима су Бачка Топола, Жедник, Наумовићево и Суботица, као и изградња нових станца у Ловћенцу, Руменци и Врбасу. Планирана је изградња железничких чворова у Новом Саду, Врбасу и Суботици.

Прочитајте још:  ПОРТПАРОЛ МАРИН ЛЕ ПЕН ПОРУЧУЈЕ: "Притисци ЕУ на Београд неприхватљиви, заступаћу интересе Србије у ЕП"
На читавој деоници пруге биће изграђено 49 надвожњака, подвожњака и вијадукта, а највећи објекат биће вијадукт код Врбаса дуг 1.600 метара. Вредност пројекта је 1,16 милијарди долара и финасира се из кредита кинеске Ексим банке.

Радови су почели 22. новембра 2021. године, свечаношћу на којој су тастер за почетак изградње заједнички притиснули председник Вучић, министар спољних послова и спољне трговине Мађарске Петер Сијарто и амбасадорка Кине у Србији Чен Бо.

Први део овог пројекта, брза пруга од Београда до Новог Сада пуштена је у саобраћај 19. марта 2022. године, а њом су се брзим возом “Соко” прво провезли председник Вучић, премијер Мађарске Виктор Орбан и чланови Владе Србије.

Прочитајте још:  Путин и званично подржао Вучића на изборима
Ту деоницу дугу 75 километара конзорцуијум кинеских компанија “Чајна релвеј интернешенел” и “Чајна комјуникејшенс констракшн компани” почео је да гради крајем 2017. године, а коштала је око милијарду долара.

НСПМ/РТС

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Вучић: Замолили смо Кинезе да убрзају радове на брзој прузи Нови Сад – Суботица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *