Ројтерс: Америчка ФДА и ЦДЦ виде рани знак о могућој вези Фајзерове двовалентне ковид вакцине са можданим ударом

0
фајзер

Америчка ФДА и ЦДЦ виде рани знак о могућој вези Фајзерове двовалентне ковид вакцине са можданим ударом

Према прелиминарним подацима које су анализирале америчке здравствене власти, систем за надзор безбедности је означио да би надограђена вакцина против КОВИД-19 америчког произвођача лекова Фајзер Инц (ПФЕ.Н) и немачког партнера БиоНТех-а могла бити повезана са врстом можданог удара код старијих особа.

Амерички центри за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) и Управа за храну и лекове (ФДА) саопштили су у петак да је ЦДЦ-ова база података о вакцинама открила могући безбедносни проблем у којем је већа вероватноћа да ће људи старији од 65 година имати исхемијски мождани удар 21 дан након примања Фајзер/БиоНТех двовалентне вакцине, у поређењу са данима 22-44.

Исхемијски мождани удар, познат и као исхемија мозга, узрокован је блокадама артерија које носе крв у мозак.

ФДА и ЦДЦ су рекли да друге велике студије, ЦДЦ-ов систем за извештавање о нежељеним догађајима у вези са вакцином, базе података других земаља и базе података компаније Фајзер -БиоНТех нису означиле ово безбедносно питање, додајући да је потребно додатно истраживање.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Иако укупни подаци тренутно сугеришу да је мало вероватно да сигнал у ВСД-у (Ваксин Сејфти Даталинк) представља прави клинички ризик, верујемо да је важно поделити ове информације са јавношћу“, рекли су здравствени званичници.

Фајзер и БиоНТех су у саопштењу рекли да су упознати са ограниченим извештајима о исхемијским можданим ударима код људи старијих од 65 година након вакцинације њиховом надограђеном вакцином.

„Ни Фајзер и БиоНТех, ни ЦДЦ или ФДА нису приметили сличне налазе у бројним другим системима за праћење у САД и широм света и нема доказа да се закључи да је исхемијски мождани удар повезан са употребом вакцина против КОВИД-19“, наводи се у саопштењу компанија.

Прочитајте још:  Пулмолог Волфганг Водарг: Привреда и политика инструментализују вирус корона

Ова безбедносна забринутост није идентификована код Модернине (МРНА.О) двовалентне вакцине и и ЦДЦ и ФДА настављају да препоручују да сви старији од 6 месеци буду у току са вакцинацијом против КОВИД-19.

Александар Митић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *