ЦБДЦ – корак ка стварању дигиталног концентрационог логора?

0
цбдц

цбдц (фото:ФСК.РУ)

ЦБДЦ – корак ка стварању дигиталног концентрационог логора?

ЦБДЦ валута би требало да замени готовину

У информациони простор Русије уводи се скраћеница на енглеском језику – ЦБДЦ . То значи Дигитална валута Централне банке – Дигитална валута Централне банке . Ова нова скраћеница почела је да се користи у другој половини 2010-их. Идеја о ЦБДЦ-у настала је скоро истовремено у Швајцарској и Кини. У Швајцарској, ЦБДЦ-и су постали тема Банке за међународна поравнања (БИС), која је позната као клуб централних банака. У Кини су, како се испоставило, од средине прошле деценије почела истраживања на тему дигиталног јуана и могућности издавања од стране Народне банке Кине (ПБОЦ). У Русији је термин ЦБДЦ почео да улази у оптицај од краја 2020. године, када је Банка Русије објавила документ „Дигитална рубља. Извештај за јавну расправу .”

Не постоји потпуно и јединствено разумевање шта је ЦБДЦ. У почетку су рекли да су, кажу, ЦБДЦ исте криптовалуте. Класично, криптовалуте креирају појединци. Зашто Централна банка не може да почне да креира дигиталне валуте? Има много више могућности да створи поуздану и масивну дигиталну валуту. Међутим, истовремено су се појавила питања: зашто је то потребно Централној банци? На крају крајева, он се већ бави питањем новца. Било би боље да се не меша у развој приватног дигиталног новца. На шта су уследиле легитимне примедбе: право на издавање новца по закону има Централна банка. Требало би да заустави издавање опскурних биткоина и других приватних криптовалута, нудећи заузврат своју дигиталну валуту, која има правни статус и високу поузданост.

Пошто је БИС преузео улогу координатора на тему ЦБДЦ-а, почетна магла је почела да се распршује. Изграђен је одређени сет аргумената у корист увођења ЦБДЦ-а у оптицај: законитост, поузданост, ниски трансакциони трошкови, могућност коришћења нове валуте од стране Централне банке као додатног алата монетарне политике (што би требало да повећа финансијску стабилност), ефикасно средство за борбу против сиве економије, једноставност и лакоћа коришћења грађана.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Међутим, питања су и даље остала. Конкретно, ЦБДЦ је пријављен као трећа врста новца заједно са готовином и безготовинским. Али где је граница између ЦБДЦ-а и две традиционалне врсте новца? Да ли се очекује да ће нова дигитална валута заменити две традиционалне врсте новца?

Прочитајте још:  Ропство у 21. веку: Британија и њен постколонијални синдром

Бројне централне банке почеле су да прелазе са говора о ЦБДЦ-у на предузимање практичних корака за увођење ове нове валуте. А онда су се почели назирати одговори на преостала питања.

Прво , ЦБДЦ валута би требало да замени готовину.

Друго , дугорочно гледано, нова валута ће такође истиснути неготовински новац, који тренутно емитују комерцијалне банке. А такво истискивање значи да комерцијалне банке неће бити потребне у новом чудесном финансијском свету.

Треће , ЦБДЦ које примају физичка и правна лица неће бити универзално средство плаћања. Имаће јасно дефинисану сврху. На пример, можете купити хлеб од дигиталне рубље која вам је дата, али не можете купити одећу или књигу. Или, рецимо, дајте ову рубљу другој особи.

Четврто , нова валута ће бити лишена тако класичне функције новца као складишта вредности. Имаће само функције средства размене и плаћања. Једна од опција сугерише да ће ЦБДЦ бити валута која се топи (дневно смањење оригиналне номиналне вредности за одређени проценат).

Пето , Централна банка ће моћи да прати све трансакције сваког власника ЦБДЦ рачуна.

Коначно, шесто , и најважније, Централна банка ће моћи (можда чак и у обавези) да регулише приступ неке особе његовом рачуну, у зависности од понашања те особе. А понашање ће се процењивати коришћењем друштвених оцена.

Из овога можемо закључити да је пројекат ЦБДЦ део већег пројекта познатог као „ Електронски (дигитални) концентрациони логор “.

Рачун који потврђује оно што сам рекао је више него довољан. На пример, у октобру 2022. године, на семинару Међународног монетарног фонда, заменик генералног директора ММФ-а и бивши заменик гувернера Народне банке Кине Бо Ли (Бо Ли) је детаљно објаснио да ће свака јединица ЦБДЦ-а коју изда Централна банка бити „програмирана“ , одређујући „шта људи могу да поседују и у које сврхе се тај новац може користити… ”.

Прочитајте још:  Укронациста из Азова који је побегао у ДНР дао је важне информације о Мариупољу

Тема ЦБДЦ је данас на дневном реду велике већине централних банака. Према Атлантском савету (Атлантиц Цоунцил ), у мају 2020. 35 земаља је показало интересовање за ЦБДЦ. У новембру 2021, информативни ресурс Висуал Цапиталист , позивајући се на Атлантску унију, известио је да су централне банке 81 земље већ заинтересоване за тему ЦБДЦ, те земље чине 90% глобалног БДП-а. 60% централних банака је већ експериментисало са ЦБДЦ-има, а 14% је имплементирало пилот пројекте или је већ покренуло пуне пројекте. Међу најнапреднијима су Бахами, Шведска, Уругвај, Кина. Народна банка Кине тестира дигитални јуан од априла 2020. Кина је близу потпуног покретања ЦБДЦ-а.

 У августу 2022. Висуал Цапиталист је ажурирао статус ЦБДЦ-а у свету. Најновије истраживање спроведено је у 109 земаља. Од тога, 105 земаља је показало одређени интерес за ЦБДЦ. Ових 105 земаља чини преко 95% глобалног БДП-а. Структура по земљама је следећа (% од укупног броја испитаних земаља):

ЦБДЦ пројекат је у реализацији – 9;

ЦБДЦ пилот тестови – 14;

ЦБДЦ пројекат је у припреми – 23;

истраживање о ЦБДЦ-у је у току – 41;

нема интересовања за тему ЦБДЦ – 9;

ЦБДЦ рад обустављен – 2;

остало – 2.

10 земаља је у потпуности покренуло дигиталну валуту. Јамајка је последња земља која је покренула ЦБДЦ. Нигерија, највећа афричка економија, покренула је свој ЦБДЦ у октобру 2021. Истина, у овој афричкој земљи још увек није било много успеха у примени еНаире (тзв. дигиталне валуте нигеријске централне банке). Локално становништво радије користи приватни дигитални новац преко мобилних телефона.

Међу земљама Г20, 19 земаља показује интересовање за ЦБДЦ, а 16 земаља већ развија пројекат или пилотира нову валуту. На листи таквих земаља налазе се Јужна Кореја, Јапан, Индија и Русија. Планирано је да се пилот пројекат у Кини прошири 2023. године.

Могуће је да ће уз помоћ дигиталног јуана Пекинг настојати да заузме кључну позицију у глобалном монетарном систему. Плашећи се такве перспективе, Вашингтон је, под Трампом , 2020. најавио припрему пројекта дигиталног долара. Бајденова администрација показује још веће интересовање за пројекат. „Дамоклов мач“ огромног јавног дуга висио је данас над Америком, који је у октобру 2022. прешао границу од 31 трилион долара. Могућа државна обавеза САД није далеко. Дигитални долар би, према неким посматрачима, могао да буде средство за оштро смањење или чак нулирање дуга америчке владе. Публикација Института РУССТРАТ „ЦБДЦ, или зашто је САД-у требао дигитални долар“ биљежи : „Документи Беле куће указују да процес преласка на ЦБДЦ може довести до стреса и „ненамерних последица“, али се њихова суштина не открива. Поента може бити у томе да ће када се изда „дигитални долар” његова вредност бити већа од папирног, јер је његова ликвидност и стопа обрта неколико пута већа. Због тога ће „дигитални долар“ бити скупљи него иначе, а када се конвертује, Фед може „сагорети“ значајан део новчане масе и на тај начин утицати на инфлацију, што може бити прикривање директног неиспуњења обавеза САД . ”

Прочитајте још:  Атомска бомба за Јапан?

Могућ је и баналнији сценарио преласка са старог долара на дигитални. Ова транзиција ће бити уоквирена као монетарна реформа са строгим условима за замену старог долара за дигитални. Сва потраживања и обавезе Америке у доларима која су формирана пре реформе биће подвргнута најстрожој контроли. И многи од њих, укључујући амерички државни дуг, једноставно ће бити ресетовани на нулу.

Сада ПБОЦ (Народна банка Кине) и БИС активно сарађују на тему ЦБДЦ-а. Интересовање за ову тему постоји са обе стране. БИС је већ организовао пројекат мБридге , где су се ујединиле 24 финансијске институције под јурисдикцијом Монетарне управе Хонг Конга, Банке Тајланда, Института за дигиталне валуте Народне банке Кине и Централне банке Уједињених Арапских Емирата. јединствену ЦБДЦ блоцкцхаин платформу и извршио велики број трансакција на више нивоа. Овде кључна улога припада кинеској централној банци. Пројекат је препознат као успешан, постаће основа за развој јединствене ЦБДЦ платформе на глобалном нивоу. Ако се створи таква платформа, то ће бити веома осетљив ударац за амерички долар – и конвенционални и дигитални.

Валентин Катасонов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *