Стижу “дигитални” еври: Да ли ће институције моћи да виде стање на рачунима грађана?

0

Foto: shutterstock, SWKStock

Дигитални евро пројект је “дигитализације” европске заједничке валуте.

Такав би новац био електронско средство плаћања, којим би се могли служити сви у Еврозони, а био би сигуран и једноставан за употребу као готовина данас, док за његову употребу не би било нужно користити банковни рачун, већ само мобилну апликацију.

Европска централна банка (ЕСБ) покренула је у октобру прошле године тај пројект и радну групу, с циљем истраживања могућности пласирања властите дигиталне валуте. Радна група је већ начинила одређене кораке, а у најновијем извештају о напретку је истакла четири кључна подручја на којима се тренутно ради, преноси Банкар.ме.

Прва фаза подразумева дизајн ове валуте и начина функционисања монетарног система. За то је, кажу, кључна сарадња приватног и јавног сектора, битно је одредити које су тачно улоге ЕСБ-а као издавача и осталих посредника на тржишту, као и ко ће и како дистрибуирати дигитални евро до крајњих корисника. Ради се на одређивању улога покретача трансакција, аутентификације, провере фукнционисања, и осталих активности при плаћањима, као и финалног намирења међу свим укљученим странама.

Други битан дио система је модел намирења, односно систем који ће проверити да онај који плаћа има довољно новца, да га се може пребацити примаоцу, као и да се истовремено он скине с једног и нађе на другом рачуну. За то би требале бити задужене централне банке из Еврозоне и њихови сарадници. Систем мора бити начињен тако да нико од институција не може видети стање на рачунима грађана, нити да може да анализира њихова плаћања.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Тајна заједничке валуте БРИКС-а

Треће, пребацивање из готовине у дигитални евро мора бити једноставно, као и пребацивање новца из централнобанкарског у јавни и обрнуто. Све то би требало да се ради без прекида, непрекидно 24 сата дневно, 365 дана у години, и без проблема, као да је реч о преносу готовине “из руке у руку”.

На крају, потребно је створити заједничка правила, уз која би плаћања дигиталним евром функционисала у целом Европодручју, без обзира на границе. Рад на књизи таквих правила започеће већ у јануару следеће године.

Б92

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *