Курти: Међународна потерница за 18 Срба осумњичених за убиство Албанаца у Рачку

0
курти, куртија, приштина

www.globallookpress.com © POOL

Албански сепаратиста Аљбин Курти рекао је “да се масакр у Рачку не може сакрити и заташкати”, наводећи да је тужилаштво расписало међународне потернице за хапшење 18 Срба који су, наводно, одговорни за тај случај.

“Позивајући се на сведочења из тог времена, изјаве 63 саслушана сведока и доказе Хашког трибунала, косовско тужилаштво је расписало међународне потернице за 18 особа, Срба осумњичених за учешће у масакру у Рачку”, рекао је Аљбин Курти на комеморативној академији поводом 24. годишњице овог случаја, одржаној у Штимљу.

У Рачку, планинском селу надомак Штимља, одата је почаст за 45 Албанаца убијених пре 24 године у сукобу припадника бивше Ослободилачке војске Косова са припадницима МУП-а Србије, у догађају који Албанци представљају као “масакар режима злочинца Слободана Милошевића”.

Данашњем догађају су поред Куртија, присуствовали и председници опозиционих странака Албанаца, тадашњи шеф верификационе мисије ОЕБС-а Вилијам Вокер и други.

Вокер је догађај у Рачку први означио као злочин против човечности, што је био окидач за каснију интервенцију НАТО-а против тадашње СР Југославије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Вокеру је у спомен-комплексу у Рачку подигнут споменик.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *