ХРВАТИ КИПТЕ ОД БЕСА Српска жива рана на великом платну

0
олуја

Сцена из филма, Фото Омега продукција

ХРВАТИ КИПТЕ ОД БЕСА Српска жива рана на великом платну.

Цео свет сазнаће истину о злочиначкој акцији „Олуја“. Вечерас ће у МТС дворани бити одржана премијера првог дугометражног филма у ком ће се видети како је из Хрватске у највећем етничком чишћењу после Другог светског рата протерано више од 250.000 Срба.

Прочитајте још:  МАСKЕ, СОЦИЈАЛНА ДИСТАНЦА, МЕРЕЊЕ ТЕМПЕРАТУРЕ: У овим земљама су се ђаци вратили у школе, а то овако изгледа (ВИДЕО)
А да Хрвате и те како боли филм који стиже, па хоће Србима да запуше уста, показује и изјава председника те државе Зорана Милановића у Вуковару: „Не говорите да је ‘Олуја’ етничко чишћење“. Милановић је, наиме, поручио представницима Срба у Хрватској да престану да говоре да је „Олуја“ била етничко чишћење и то два дана пре премијере филма редитеља Милоша Радуновића.

И није то први напад. Већ на сам помен филма и трејлере који су емитовани, хрватским мрзитељима свега што је српско овај филмски пројекат постао је

Трн у оку. Јасно је и зашто, с обзиром на то да ће свет први пут моћи да види праву истину о стравичном злочину.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Српска жива рана, злочин који траје и на неки начин се изнова и изнова понавља, први пут је овековечен у филму снимљеном из нашег угла. Хрвати су претходно снимили „Генерала“, величајући ратног злочинца (суђеног, али нажалост не и осуђеног) Анту Готовину и искривљујући истину онако како само они умеју. Сада су добили прави одговор на то…

Милош Радуновић, редитељ филма који је расплакао све који су га пре неколико дана гледали на премијери за медије, каже да је „Олуја“ антиратно остварење.

– Ко год погледа овај филм, ако буде имао жеље за ратом, онда нешто није у реду с њим – нагласио је Радуновић и додао:
– Снимање је било изазовно, са преко 100 дана, на много локација, рађено је у доба короне, а посебно напорни за екипу су били призори колона са многобројним статистима, старим аутомобилима и тракторима.

Радуновић је нагласио да се трудио да његов филм не буде пропагандни памфлет него да прикаже шта је доживео један несрећан народ.

– Ово је емотиван ролеркостер. Има велики распон емоција унутар филма – нагласио је редитељ.

ВЕЛИКИ ИЗАЗОВ

Главни глумац ратне драме коју ћемо од сутра моћи да гледамо у биоскопима је Јово Максић. Он је и сам избеглица „Олује“, па му је ова улога била изузетно изазовна.

– Позивам све да погледају овај филм. Он се највише тиче људи који су избегли из те страшне „Олује“, засновали касније нове породице, асимилирали се овде, у Србији, али и даље остаје тај жал, нека носталгија о свему томе што се догодило – рекао је Максић, који је рођен у Босанском Грахову и одрастао у Книну, где је живео све до прогона Срба из Хрватске.

Након тог прогона, Максић је дошао у Београд где је уписао Факултет драмских уметности у класи професора Предрага Бајчетића, код ког је дипломирао 1998.

Хронологија Олује
– Одлука о акцији донета на Брионима 31. јула 1995, на предлог хрватског генерала Анте Готовине

– Напад је почео 4. августа 1995.

– Током акције протерано више од 250.000 Срба

– Убијено више од 2.000 Срба, међу којима и 522 жене и 12 деце

– Војне планове и стратегију у операцији „Олуја“ осмислила америчка фирма МПРИ, која је и обучила хрватску војску

– У операцији учествовало 138.500 припадника хрватске војске и МУП-а, којима су се супротставиле српске снаге са 31.000 војника

– Хашки суд ослободио Готовину, према коначној пресуди Трибунала „Олуја“ није била удружени злочиначки подухват у циљу протеривања Срба

– Око 40.000 стамбених и привредних објеката који су припадали Србима попаљено и уништено

Ало

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *