Премијерно приказан филм “Олуја”.

Дуго очекивани филм “Олуја”, сценаристе и редитеља Милоша Радуновића, вечерас је премијерно приказан у Београду.

Прочитајте још:  НЕМА ВИШЕ БЕСПЛАТНОГ ПАРКИРАЊА: Уведене нове зоне на Новом Београду, ускоро почиње и наплата
Реч је о првом пројекту српске кинематографије о страдању Срба у погрому 1995. године, када је 250.000 Срба из Крајине протјерано са својих вековних огњишта.

Радуновић је рекао да је припрема филма трајала дуго и да су на почетку најтежи били разговори са сведоцима, односно људима који су били у избегличкој колони и прошли голготу у августу 1995. године.

“Oво је стварно један тужан и мучан филм и после гледање нисам сигуран ко може бити за рат. Не бих пожелио да се иком ово понови, посебно не нама. Нисмо се уопште бавили политиком, пратимо живот четири несрећне породице, које су преживјеле то што су преживјеле. Просто, рат је зло” – каже Радуновић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Вацић: Забранићу кретање илегалних миграната кроз Београд
Због чињенице да је настао на основу сведочанства људи који су преживјели “Олују”, филм има посебну историјску вредност.

“Ти људи су се тешко отворили. Требало им је пуно времене да почну да причају. И те ствари које причају су доста тешке и наслушате се много зла у тим моментима” – каже Радуновић.

Једну од главних рола у филму има бањалучки глумац Златан Видовић у ком глуми браћу близанце, једног свештеника, док је други припадник легије странаца.

“Сваки други исход осим рата, је бољи исход. Нарвно, највише страда обичан народ и обичан човек, који изгуби своју кућу, земљу, породицу, а они који га изазову, они су увек склоне на време” – каже Видовић.

Прочитајте још:  Србину из Лепосавића одређен притвор од 48 сати
Глумац Јаков Јевтовић истиче да је било крајње време да се сними филм са овом тематиком.

“Филм је сјајно конципиран, јасно жанровски одређен, историјски тачан и нешто што је неопходно како за млађе нараштаје, тако и за оне који мало заборавили на ова дешавања” – каже Јевтовић.

Филм “Олуја” настао у продукцији Телекома Србија и Омега продакције, а на пролеће се очекује и емитовање ТВ серије од 12 епизода.

РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *