ОВАКВЕ ПОПЛАВЕ У СЈЕНИЦИ НИЈЕ БИЛО 75 ГОДИНА: У Сјеници и Пријепољу ванредно стање

0
сјеници

(Фото: Танјуг)

Због повећања водостаја и изливања река, јуче је проглашена ванредна ситуација у Пријепољу и Сјеници.

У граду на Пештеру излила се река Грабовица и поплавила око 40 објеката у насељу Букреш, шест објеката у центру вароши као и подрум једне основне школе. Лим је пак растао по 20 центиметара сваког сата. Начелник Управе ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације Горан Николић рекао је да се предвиђа да ова река данас достигне врх таласа. Због обилних падавина и минула ноћ у ова два града била је бесана.

Истовремено, много кише пада и на КиМ, што узрокује пораст водостаја Ибра, па су у местима уз ову реку све надлежне службе у приправности.

Од претпрошле ноћи, хитне службе и грађани Сјенице боре се са водом која је надирала у куће. Река Грабовица која протиче кроз град, претворила се у бујицу и паралисала сам центар. Многи грађани остали су заробљени у својим кућама и становима међу којима је и једна тромесечна беба.

– Моја унука, стара три месеца остала је унутра, не могу да их из куће извучем. Целу ноћ провели смо будни. За последњих 75 година не памтим овакву поплаву и олују. Задесила нас је катастрофа. Све ствари које смо имали у кућама су пуне воде – испричао је Исмет Хасановић из Сјенице.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Водостај Грабовице јуче је и опао, али најављене падавине становништву нису дале мира.

У Пријепољу, на седници Штаба за ванредне ситуације, потврђено је да се Лим излио у Бродареву и Залугу, где се под водом нашло десетине хектара ораница, а вода је продрла и у два домаћинства породице Гојак. Општински штаб за ванредне ситуације одлучио је да затвори кафиће на обали реке и да забрани прелаз преко висећег моста у центру града.
– Лим је у сталном порасту и такав тренд се очекује током данашњег дана, због тога смо били принуђени да прогласимо ванредну ситуацију на читавој територији општине Пријепоље. Дошло је до изливања у Бродареву и насељу Залуг, на уобичајеним неуралгичним тачкама. Штаб за ванредне ситуације је у сталном заседању и донели смо одлуку да се затворе сви кафићи на обали Лима, такође забрањен је прелаз преко висећег моста у Пријепољу, а донета је одлука и да неће бити пливања за часни крст на Богојављење – казао је Владимир Бабић.

Прочитајте још:  Лајчак: Одлука о пререгистрацији возила је на влади у Приштини

Велика количина падавина и бујични потоци у општини Пријепоље направили су велике проблеме мештанима Бродарева, где се излила и фекална каналазиција. Читаве ноћи радници ЈКП “Лим” радили су на санирању последица и спречавању да стигне до објеката.

Директор “Србијавода” Горан Пузовић обишао је критичне локације у Пријепољу и Бродареву. Он је рекао да се данас очекује нагли пораст водостаја на Лиму.

Иако је водостај Ибра код Рашке у благом порасту, ова река је, јуче до по подневних сати, и даље била у свом кориту и није причинила никакву штету.

Најављени поплавни талас у Рашки, међутим, тек се очекује па су, према речима председника Општине Немање Поповића, све надлежне службе у приправности.

– Засада је ситуација мирна и Ибар није причинио никакве невоље, али смо спремни за евентуални поплавни талас. Обезбеђене су све локације где је прошлог пута било проблема, све службе из водопривредних и јавних предузећа су спремне да адекватно реагују. Имамо и дежурне екипе које су у сталном контакту са припадницима Сектора за ванредне ситуације и прате ситуацију на терену – каже Поповић.

Река Рашка, као и Трнавска река, које су у новембру прошле године набујале и задале много невоља мештанима, засада су, такође, у својим коритима.

БЕЗ ПЛИВАЊА ЗА ЧАСНИ КРСТ

ИЗ Епархије милешевске потврдили су “Новостима” да данас неће бити традиционалног пливања за часни крст у Лиму, ни у Пријепољу ни у Прибоју, због великог водостаја реке и опасности за учеснике. У храмовима од шест сати ујутру биће одржана литургија, након тога у 13 часова градским улицама Пријепоља проћиће литија, а владика Атанасије одржаће молебан за стишавање река.

Прочитајте још:  Људи у Србији нису свесни опасности која им прети од неконтролисаног прилива миграната

РХМЗ: РАСТ ВОДОСТАЈА ДО СУБОТЕ

РХМЗ издао је јуче упозорења због интензивирања падавина на југозападу Србије и западу Косова и Метохије. По тим најавама и данас се очекује нових 20 до 60 милиметара кише, а на северу Црне Горе и око 80. И сутра ће, према прогнози, на подручју КиМ, а после подне и у југоисточној и источној Србији пасти укупно од 20 до 50 милиметара кише. Због падавина у југозападној Србији и на северу Црне Горе, на Лиму код хидролошке станице Пријепоље водостај ће све до 21. јануара бити у већем порасту са достизањем границе ванредне одбране од поплава. Очекује се и пораст водостаја на Ибру, па ће у Рашки данас достићи границу редовне одбране од поплава. У РХМЗ наглашавају и да се на малим бујичним водотоцима ових сливова очекују локална изливања. На Сави код Шапца водостај ће у суботу и недељу достићи и превазићи границу редовне одбране од поплава.

Новости

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *